Cîmpeanu: 67,79% din școli reîncep cursurile cu prezență fizică

sorin_cimpeanu_gov_ro.jpg

Ministrul Educației, Sorin Cîmpenau
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că, începând de luni, un procent de 67,79% din numărul total al unităţilor de învăţământ, de stat şi privat, au decizie de desfăşurare a cursurilor cu prezenţă fizică. Astfel, se află în această situaţie un număr de 4.847 de unităţi de învăţământ, cu un număr total de peste două milioane de elevi şi preşcolari.

ACTUALIZARE 2: Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă verificări ale Corpului de control ce vor viza inclusiv unităţile de învăţământ care au o rată mică de vaccinare anti-COVID, arătând că ea are legătură cu poziţia directorilor referitoare la acest subiect.

"Corpul de control va merge mâine şi va vedea la faţa locului cazuri concrete (...) Am triplat numărul de echipe. (Vor verifica - n.r.) în primul rând respectarea regulilor sanitare, după care raportarea ratei de vaccinare şi (...) care sunt cauzele pentru o rată de vaccinare de 12%, ruşinoasă. (...) Avem licee sanitare cu rată de vaccinare de 30 şi ceva la sută. (...) Am colegi foarte pricepuţi în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care e încadrează în limitele legii", a declarat Cîmpeanu.

ACTUALIZARE 1: Cu școlile și grădinițele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24. 

Întrebat cine a stabilit procentul de 60%, Cîmpeanu a spus că s-a pornit de la 70% - pragul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru imunitatea de grup -, dar pragul de 70% ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală: „având în vedere că este foarte greu să monitorizezi persoanele trecute prin boală, am coborât plafonul de la 70% la 60% de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”.

.........................................................

Situaţia privind gradul de vaccinare în rândul personalului angajat în unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, la data de 5 noiembrie, poate fi accesată AICI, informează news.ro.

Ministrul interimar al Educaţiei a mai spus că pe site-ul fiecărui inspectorat şcolar sunt disponibile informaţiile exacte privind modul în care vor reîncepe cursurile. Cîmpeanu a mai declarat că în Capitală sunt, de exemplu, şi 27 de unităţi de învăţământ care au cerut intrarea în regim on-line, cu toate că aveau peste 60% rată de vaccinare a personalului.

În plus, potrivit informaţiilor colectate la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, rata de vaccinare a personalului este de 71%, raportat la totalul celor 95 de angajaţi.

Sorin Cîmpeanu a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că pe 8 noiembrie va începe şcoala pentru toţi elevii şi preşcolarii din învământul de stat şi privat, iar cursurile vor fi cu prezenţă fizică acolo unde rata de vaccinare împotriva COVID-19 a personalului didactic este peste 60%.

De asemenea, dacă vor exista probleme cu privire la infrastructură sau resursa umană, va fi oferită în continuare posibilitate ca şcolile respecte să ceară desfăşurarea cursurilor on-line, indifernet de rata de vaccinare de peste 60% a cadrelor didactice.