Când vor fi imunizați copiii din UE? „O bună categorie dintre părinți deja așteaptă și își doresc acest vaccin pentru copii”

de_ce_refuza_parinti_vaccineze_copii_mihai_copaceanu.jpg

Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru

Preşedintele SUA, Joe Biden, a salutat ceea ce el a numit ''un moment de cotitură'' în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, respectiv începerea vaccinării copiilor americani cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. „Părinţii vor putea pune capăt lunilor de preocupări pentru copiii lor şi va fi redusă proporţia în care copiii le transmit virusul celorlalţi'', a afirmat liderul de la Casa Albă. După ce Agenţia americană a medicamentelor a aprobat vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, aproximativ 28 de milioane de minori din SUA au devenit eligibili pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19. E de așteptat că în viitorul apropiat și Agenția Europeană a Medicamentului să facă un anunț similar, iar statele din UE să preia exemplul de peste ocean.

Despre imunizarea anti-Covid a copiilor a dat detalii, la RFI, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, membru în Grupul de Vaccinologie. Ea subliniază că vaccinul este sigur și necesar pentru protejarea copiilor, dar și a adulților cărora cei mici le pot transmite boala

Sandra Alexiu: Dacă adăugăm o nouă grupă la vaccinare înseamnă că brusc populația eligibilă, cea care poate fi vaccinată, devine mult mai mare. E important să vaccinăm copiii și adolescenții, pentru că vorbim despre grupa de vârstă între 5 și 11 ani, aproape 12 ani, pentru că această grupă de vârstă poate face boala. Știm foarte bine că există și cazuri grave chiar și la copii. E adevărat că mult mai puține. În afara acestui fapt mai este un lucru foarte important de spus pentru toate virusurile cu transmitere respiratorie, așa cum este virusul care produce boala covid 19, ca și virusul gripal. Copiii și adolescenții sunt vectori de transmitere. Acești copii merg la școală, grădiniță, after school, cluburi, la tot felul de instrumente muzicale.  Ei duc virusul din colectivitățile în care intră zilnic în altă colectivitate și apoi acasă. Sunt vectori, sunt purtători ai acestor virusuri. Din această cauză este important să se imunizeze această categorie de vârstă, tocmai pentru a preveni formele grave de la alte categorii de vârstă. Acești copii merg acasă la părinți, la bunici, la rude care ar putea avea boli grave pe care o altă boală le poate agrava.

Reporter: Destul de mulți părinți se tem și pentru ei să se imunizeze anti covid, ce să mai spunem de teama pentru copiii lor. Ce le transmiteți părinților care au rețineri în acest sens?

SA: Din fericire vedem că a început să crească și la noi procentul celor vaccinați. Fie din cauza restricțiilor, fie de frică, procentul acestora a început să crească. În general, părinții trebuie să se gândească la binele copiilor lor. Unii dintre copiii noștri au niște boli. Acele boli le pot provoca imunodeficiențe. Există copii care au boli mai grave, boli de rinichi, boli de plămâni, au cancere, au leucemii. Acești copii au grave imunodeficiențe. Ei nu se pot proteja contra infecțiilor. Ei au nevoi de vaccinare ca să poată trece peste astfel de boli. Când ești părinte în primul rând te gândești la binele copilului, nu alegi răul cel mai mare dintre două lucruri rele.

Rep: Este sigur vaccinul? Sunt mulți părinți care spun că vaccinul a nu a fost suficient de bine testat, așa cum s-a întâmplat și în cazul adulților...

SA: Cred că după un an în care toată planeta s-a vaccinat nu cred că mai este normal să vorbim despre nesiguranța vaccinului. Avem peste 4 miliarde de oameni s-au vaccinați. În primul rând, vaccinurile nu mai iau autorizație de urgență. Ele sunt autorizate pe deplin de către agențiile medicamentelor din toate continentele. Faptul că se extinde grupa de vaccinare este tocmai din cauza faptului că s-au dovedit sigure la celelalte grupe de vârstă și pentru că studiile științifice care stau în spatele lor arată că sunt sigure. De altfel, agenția medicamentului nu ar da drumul acestui vaccin dacă el nu ar îndeplini toate clasele de siguranță. Ca să iasă pe piața un medicament sau un vaccin trebuie îndeplinite extrem de multe criterii. De asta și durează uneori foarte mult. Dar acum avem deja miliarde de oameni pe glob care s-au vaccinat. Nu putem să riscăm.

Rep: Așadar, doamna doctor, vaccinul este sigur pentru adulți, este sigur și pentru copii...

SA: Nu este doar sigur. Aș vrea să mai aprofundăm acest lucru. Nu doar că vaccinul este foarte sigur, ci este extrem de eficace. Eficacitatea la copii se pare că e mai mare decât eficacitatea la adulți. Știm foarte bine că s-a discutat de eficacitate de 91% - 94%. Iar la copii studiile arată că merg până la 100%. După ce s-au vaccinat copiii nu se mai infectează o lungă perioadă de timp. Acesta este un lucru foarte important pe care aș vrea să îl subliniem.

Rep: La noi procentul adolescenților vaccinați e mai degrabă mic, undeva la 30%. Ce așteptări să avem referitor la imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, dacă imunizarea adolescenților este destul de redusă?

SA: Cu siguranță părinții care au copii de mai multe vârste așteaptă deja vaccinarea pentru copiii care nu s-au putut încadra. Și eu am astfel de pacienți care și-au vaccinat copiii mai mari și așteptau să vină vaccinul pentru copiii mai mici. O bună categorie dintre părinți deja așteaptă și își doresc acest vaccin pentru copii. Văzând că totul va fi bine și ceilalți vor înțelege încet, încet că lucrurile merg foarte bine și că copiii lor vor fi în siguranță.

Ascultă: