Irak: Festivalul artistic din Babilon, primul după 20 de ani de teroare

babilon.png

Artiști pe scena amenajată la situl arheologic de la Babilon, cca 100 km de Bagdad, Irak, 28 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Dansatori în stilul “dabke”, expoziții de fotografie, pictură, pantomimă și multe alte evenimente inedite: organizat pentru prima dată după 20 de ani, într-o țară traumatizată după ani și ani de violență, Festivalul artistic de la Babilon a atras mii de irakieni însetați de artă și de muzică.

“E o fericire imensă. N-am mai văzut un asemenea festival de ani de zile” se bucură Shaïma, 45 de ani, venită cu cele două fiice ale sale.

Și pe bună dreptate: ultima ediție a Festivalului Internațional din Babilon a avut loc în anul 2002, chiar înainte de invazia americană și de căderea dictatorului Saddam Hussein un an mai târziu.

După aceea, conflictele dintre rebelii irakieni și forțele americane, luptele interconfesionale și ocuparea unei treimi din Irak de către jihadiștii din Gruparea Statul Islamic (SI) între 2014 și 2017, cu zeci de mii de morți, nu au mai încetat. 

Acum că țara lor și-a găsit puțină stabilitate – în ciuda atacurilor repetate ale celulelor din SI și a tensiunilor politice – irakienii sunt optimiști, iar Festivalul Babilon este unul din simbolurile stabilității, cu artiști locali sau veniți din Iordania, Serbia sau Rusia. Ediția 2021 a durat 5 zile, până luni, și a atras mii de oameni.

“Este o schimbare dumnezeiască, față de ce calvar ne-a fost dat să trăim”, se bucură Shaïma.

Nabucodonosor al II-lea

Situl de la Babilon, intrat în patrimoniul mondial UNESCO de doi ani, este maiestuos. Inițiat în 1987, acest eveniment artistic s-a ținut în special în teatrul din Babilon, care fusese ridicat de Alexandru cel Mare în jurul anului 311 î.Hr, la ceva mai mult de 100 de km la sud de Bagdad.

Iar cum istoria, veche sau recentă, se resimte la tot pasul în Irak, unul dintre palatele pe care Saddam Hussein l-a construit există și astăzi la câteva sute de metri de ruinele Babilonului.

“Venisem aici ca dansator în anii ’90 și m-am întors astăzi în calitate de director”, mărturisește Mohammed Fathy, șeful formației egiptene Al-Ahram (Piramidele, în arabă), în timp ce grupul său cântă pe fundal melodii din Egiptul de Sus.

Cântăreața irakiană Shams în concert, foto AFP

În spatele unei replici după Poarta Ishtar – originalul fiind construit în timpul lui Nabucondonsor al II-lea în jurul anului 574 î.Hr. – fotograful irakian Haider al-Masalmawi le prezintă vizitatorilor creațiile sale din și din lumea întreagă.

Festivalul din Babilon, spune el, “va relansa arta, cultura și chiar economia irakiană. Este imaginea civilizației irakiene.”

Însă, dovadă că statul ignoră adesea cultura din punct de vedere financiar, festivalul este finanțat doar din fonduri private, așa cum explică directorul executiv Mohammed al-Rubaye.

 

“Sunt liber”

Domnul Rubaye a trebuit să reziste criticilor guvernatorului Babilonului, Hassan Mendil, care a cerut cu două zile înainte anuluarea concertelor planificate “ca răspuns la cererea studenților la teologie”.

Trebuie menționat că Najaf și Kerbala, cele două orașe sfinte șiite cunoscute drept centre de studii teologice, se află fiecare la mai puțin de 50 de km de Babilon.

Însă Mohammed al-Rubaye nu a cedat iar concertele au avut loc. “Este un festival al bucuriei care reflectă cultura irakiană”, se justifică el.

“Desigur, există anumite reticențe iar noi trebuie să ținem seamă de părerile celorlalți. Peste tot există opinii diferite și noi le respectăm” adaugă el.

Foto: Facebook / مهرجان بابل الدولي Babylon International Festival

Ali Saleh, un spectator venit din Diwaniya, la 80 de km la sud de Babilon, spune: „Nu ne e temă. Dacă vreau să cânt, sunt liber. Nu există niciun velayat el-faqih în Irak.”, afirmă el, făcând referire la teoria iraniană care susține autoritatea superioară a religiei în raport cu politica.

În culise, departe de aceste probleme, grupul folkloric sârb și dansatorii “dabke” (dans popular în care participanții sunt așezați în linie, NDRLR), iordanieni și palestinieni, se pregătesc să invadeze scena teatrului.

Yasser al-Ardawi, șeful ansamblului iordanian, își pune kufiya în roșu și alb și spune “Reluarea Festivalului Babilon după 20 de ani este extrem de importantă pentru noi. Asta înseamnă că în Irak a revenit siguranța și stabilitatea”.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24