Criză de oxigen în secțiile de Terapie Intensivă Covid 19 din Iași

paturi_ati.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Fabricile de oxigen din România sunt depășite de solicitările primite de la spitale. Semnalul de alarmă a fost lansat de managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, specialist în Terapie Intensivă, care avansează și soluția oferită de București printr-o circulară de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. Potrivit acesteia, se poate folosi oxigenul tehnic . 

Dr. Florin Roșu, de la Spitalul de Boli Infecțioase, susține că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, precum sudura, nu și în scop medicinal. Managerul de la Infecțioase este însă contrazis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. S-a găsit și o soluție temporară pentru Iași, până în seara zilei de luni, 1 noiembrie. Spitalele din Moldova s-au mobilizat și au trimis tuburi de oxigen la Iași.

Lupta pentru viața bolnavilor aflați în secțiile de Terapie Intensivă Covid 19 depinde de o gură de oxigen. Oxigen medicinal care este tot mai greu de găsit. Managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase, dr Florin Roșu, a aflat duminică, 31 octombrie, la prânz, că nu va primi paleții de oxigen medicinal necesar pacienților de la Terapie Intensivă. „În momentul de față, din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași mai avem stocuri de oxigen medicinal pentru 5 ore. Ulterior vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic, ca pacienții să poată beneficia de tratament. Am semnalat aceste neajunsuri, dorind să găsim o rezolvare. În continuare vrem ca pacienții noștri aibă parte de îngrijire medicală corespunzătoare din toate punctele de vedere, medical și, desigur, al siguranței”, a declarat Florin Roșu.

Specialist în Terapie Intensivă, dr Florin Roșu precizează: „În cadrul UMF am fost învățat să folosesc la pacienți oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit în alte scopuri, cum ar fi sudura sau alte lucruri. Nu am de unde să știu. Ceea ce vă pot spune este că, până în momentul de față, spitalul de infecțioase a depus toate eforturile, prin toată echipa tehnică, să nu existe nici un fel de lipsuri, nici la spital, nici la secția de la Lețcani, din punct de vedere al medicației, al materialelor sanitare și al oxigenului, care face parte din tratamentul pacienților. Dar, dacă vom ajunge în această situație, vom fi nevoiți, conform unei circulare, să folosim oxigen tehnic”.

De ce sunt probleme cu oxigenul 

Probleme cu furnizarea oxigenului medicinal sunt la Spitalul de Boli Infecțioase, la Pneumoftiziologie și la spitalul mobil de la Lețcani. Sunt în total aproape 70 de pacienți la Terapie Intensivă Covid 19. Situația e gravă. „La nivel național, consumul de oxigen a depășit capacitatea furnizorilor de a asigura necesarul. De ieri se știe că firma nu va putea asigura pentru Spitalul de Pneumoftiziologie și de Boli Infecțioase cantitatea de oxigen solicitată”, spune directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. De altfel, potrivit acestuia, situația este similară și în alte spitale ieșene, cum ar fi Spitalul de Recuperare, unde s-a defectat stația de oxigen, care nu a fost reparată. 

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, explică: „Există o criză pentru că există doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen, din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dar încercăm să găsim și soluții interne”

„Cel puțin 20 de ani din activitatea mea am folosit oxigen tehnic și nu s-a întâmplat nimic. Bănuiesc că nu e alt oxigen tehnic acum față de atunci”, afirmă Vasile Cepoi. Conform șefului DSP, circulara CNCCI se bazează pe două aspecte: „Pe de o parte, până în urmă cu 5-6 ani, în România nu era oxigen medical autorizat și se folosea oxigen tehnic. Al doilea argument este că acele concentratoare de oxigen produc o concentrație de 93%, echivalentă cu cea a oxigenului tehnic. Deci în situații de criză se recomandă și utilizarea acestuia”

Opinia directorului DSP Iași, Vasile Cepoi, este confirmată și de Raed Arafat: „Folosirea oxigenului tehnic nu prezintă probleme. Acesta se folosea până acum 5 ani fără nici o problemă, de o concentrație mai mică: în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit și care se poate folosi. S-a dat circulară să fie folosit dacă sunt probleme cu oxigenul”.

Solidaritate între spitalele din Moldova

„Am reușit, cu sprijinul domnului prefect Marian Grigoraș, să găsim, prin intermediul Prefecturii Suceava, la Spitalul Județean Suceava, un împrumut de 50 de tuburi, care, alături de tuburile care vin de la Galați, vor fi suficiente pentru a rezista până mâine seară (luni seară - n.r.) și asigurarea oxigenului pentru pacienți. Între timp, fabrica de oxigen de la Maternitatea «Cuza Vodă» a început să încarce tuburi. Din păcate, are o capacitate redusă, cam un tub pe oră, dar astfel va fi încă o rezervă de oxigen”, mai spune dr. Vasile Cepoi. În seara zilei de 30 octombrie au ajuns 76 de tuburi de tuburi de oxigen de la Galați. Sunt așteptate și cele de la Suceava. Și de la Roman vor ajunge la Iași cinci tuburi.