Lecțiile vaccinării împotriva coronavirusurilor la animale

Virusurile de tip corona nu afectează doar omul...Virusuri corona specifice fiecărei specii există și sunt studiate de ani buni de oamenii de știință în căutare de vaccinuri. Unde s-a ajuns? 

O experiență tristă m-a făcut să caut informații legate de coronavirusurile la feline...Un pui salvat din stradă a dat seara semne de banală răceală iar a doua zi avea deja insuficiență respiratorie pe care eforturile medicilor veterinari nu au putut să o trateze nici măcar cu oxigen...Da, în regnul animal coronavirusurile acționează fix precum SARS COV 2 și simptomele respiratorii pot fi banale sau grave, în funcție de sistemul imunitar al fiecărui animal. Cautând un vaccin pentru ceilalți pui de pisică, am găsit pagina UKRI, acronim pentru United Kingdom Research and Innovation, site aprobat și finanțat de guvernul britanic și Institutul Britanic de Sănătate Publică. La întrebarea : există vaccinuri împotriva coronavirusurilor care afectează diferitele specii de pe planetă, răspunsul este următorul : ”dezvoltarea vaccinurilor veterinare împotriva coronavirusurilor a cunoscut succese dar și două mari obstacole”. Și vă reproduc mai departe articolul...Un obstacol este găsirea unor vaccinuri eficiente împotriva tulpinilor. Al doilea obstacol : studiile au arătat că nu toți anticorpii ne ajută în combaterea virusului, dimpotrivă, unii pot face virulența să crească. Autorii explică apoi că există două tipuri de coronaviruși, cei de tip alfa și cei de tip beta, or, se pare, eficiența vaccinurilor împotriva betacoronavirusurilor este îndoielnică.

Prima oară când a fost descoperit un coronavirus a fost în 1930, în Statele unite, în rândul populației de păsări crescute pentru consum, lovită atunci de virusul bronșitei virale. Între timp, s-a descoperit un vaccin dar, subliniază autorii, infecțiile au continuat să apară în ciuda vaccinării pentru că, de-a lungul timpului, au apărut noi variante ale virusului. Așa se face că aceste vaccinuri au fost periodic recreate, corespunzător mutațiilor. Procedura : e înlocuită gena pentru proteina Spike a coronavirusului cu gena spike a noii variante. Similar cu acest vaccin, există vaccinuri împotriva infecției enterice canine cu coronaviruși, împotriva diareei virale la porcine sau gastroenteritei virale, tot la porci, sau vaccinul împotriva unui coronavirus care afectează bovinele. Dar, nu există încă vaccin pentru betacoronavirusurile care afectează câinii sau pisicile.

În cazul pisicilor, aproape majoritatea sunt purtătoare ale virusului care provoacă mici enterite. Mutația însă este letală : e vorba de peritonita infecțioasă. Împotriva sinistrei mutații au fost multe încercări de descoperire a unui vaccin dar, aici intervine partea interesantă, din păcate s-a descoperit că o parte din anticorpii apăruți au combătut infecția în timp ce alții doar i-au multiplicat efectele devastatoare. De asemenea, s-a constatat că animalele sănătoase vaccinate anti-FIP s-au îmbolnăvit instant în momentul inoculării experimentale cu această tulpină în timp ce animalele cu anticorpi naturali nu au dezvoltat peritonita virală. Soluția de compromis a fost un vaccin care s-a dovedit relativ eficient și care a constat într-un ser intranazal cu virusul atenuat. Atenție, însă, acesta nu e recomandat pisicilor care au anticorpi, tocmai din motivele de mai sus.

Concluzia articolului UKRI este că, dacă vom căuta modele animale pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID nu vom găsi. Autorii mai amintesc că, în eforturile pentru a găsi vaccin împotriva precedentelor variante de coronavirus care au afectat oamenii, SARS și MERS, s-au făcut studii pe primate. În cazul SARS, unele vaccinuri au reușit să protejeze maimuțele inoculate experimental, altele le-au protejat doar parția de infecția pulmonară în timp ce unele au declanșat de-a dreptul un proces inflamator, cunoscut drept furtuna de cytokine, așadar există riscul unei activări eronate a sistemului imunitar. Cert este, conchid autorii că, citez, ”vor fi necesare numeroase teste clinice pentru a exista garanția că orice vaccin este atât eficient, cât și sigur”.