Dr. Bogdan Iliescu: Ne trebuie un stat curajos, care să impună obligativitatea vaccinării

Cunoscutul neurochirurg ieșean Bogdan Iliescu susține că doar așa vom putea depăși valul patru al pandemiei. Medicul de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași spune că ar trebui ca și vedetele de carton care promovează vehement antivaccinarea să fie trase la răspundere. pentru că este aproape instigare la genocid.

 

Bogdan Iliescu: Încă nu înțeleg de ce conaționalii, compatrioții nu vor să se vaccineze pentru că spitalele, cum e și al nostru, trebuie să își schimbe profilul, ceea ce este dificil și pentru noi, dar mai ales pentru pacienții noștri. Ca oricare spectator și telespectator, când vezi ce este în unitățile de primiri urgențe, în secțiile ATI, nu e o imagine absolut deloc plăcută, mai ales că putea fi prevenită, mă cam roade, recunosc.

Putea fi prevenită prin?

Bogdan Iliescu: Prin vaccinare, bineînțeles.

Cum gestionăm acest val de ură care pare a fi cuprins toată România? Societatea este super divizată, referitor la vaccin, și sunt declarații contradictorii care nu fac altceva parcă decât să țină oamenii departe de vaccin.

Bogdan Iliescu: Este o întrebare foarte dificilă și este o întrebare al cărei răspuns necesită foarte mult curaj din partea unor anumiți oameni. La ce mă refer? Starea asta de dubiu într-o populație cu o înclinație mistică foarte puternică este ușor de introdus de vectori din ăștia, nu știu dacă pot să-i pomenesc. Eu i-aș pomeni pentru că ar trebui arătați cu degetul într-un fel sau altul și ăștia au făcut extrem de rău. Unii oameni responsabili ar trebui să-I tragă la răspundere și vorbesc cât se poate de serios.

La cine vă referiți?

Bogdan Iliescu: De la vedete din astea anti-vaccin și niște vedete de cartier, apărute peste noapte, însă extrem de vehemente și virulente, o populație cu o educație medicală mediocră. Oameni de genul ăsta fac un rău foarte mare, vă dați seama, iar la ce se întâmplă acum în populația generală, este aproape instigare la genocid. Nu poți să vii să spui despre un vaccin pe care l-a făcut deja un miliard de oameni și este safe, să spui orice altceva decât că trebuie făcut ca să ne liniștim odată și să ducem o viață de oameni normali.

Practic, ce vedeți în spital? Vedeți oameni grav bolnavi COVID-19 nevaccinați.

Bogdan Iliescu: Practic, da, e incredibil, aproape.

Ce reacție curajoasă așteptați? Că vorbeați de vedete de carton.

Bogdan Iliescu: Cum spuneam, mă aștept ca instituțiile statului să se sesizeze și să le tragă la răspundere din toate punctele de vedere: răspundere civilă, răspundere penală, care mai pot găsi. Oamenii ăia nu trebuie doar să plătească pentru ce au făcut și nu pot zice că au făcut-o cu neștiință sau mai știu eu ce, doar nu sunt copii. Asta pe de o parte. În al doilea rând, să impună vaccinul. Eu îmi aduc aminte, vorbeam cu colegii mai de seama mea, mergeam la țară, la bunica, ai mei fiind în Iași. Dacă voiam să mă duc vara la grădiniță, doar cu copiii, nu neapărat să stau la grădiniță, mi se cerea obligatoriu carnetul de vaccinuri. Nu am avut unul, m-au trimis la dispensar și l-am făcut. Nu știu cum atunci se putea și acum nu se mai poate, când ne-am obișnuit să punem în discuție orice, ca și cum opinia fiecăruia e egală pe subiect. Ăsta este un subiect în care contează doar opinia doctorilor și a ălora care iau legile, atât. Restul se supun și asta e.

Premierul încearcă, într-un fel sau altul, să convingă oamenii să se vaccineze. Vorbim de accesul în magazine cu certificatul verde, mai poate convinge această măsură?

Bogdan Iliescu: Nu, știi cum e, poți să dai orice lege, dacă nu reușești să o impui, e ușor degeaba, avem vorba aia. O să fie foarte greu să controlezi intrarea la fiecare magazin din țărișoara noastră. Nu ai cum să faci chestia asta. Vaccinul trebuie să fie obligatoriu și se poate impune în moduri mult mai simple, mult mai eficiente, ca să zic așa.  Ei cred că este o glumă și o invenție, cum să continuăm povestea asta? Mai inventăm o tulpină. Nu, asta e realitatea biologică. E și ăla un organism care vrea să trăiască și dacă are o populație prin care se plimbă și se înmulțește prin el, s-ar putea să ajungem mai rău decât celebri pe pământ.

Practic, ar trebui ca Executivul să declare vaccinul obligatoriu. Celor care nu vor să se vaccineze ar trebui să li se impună sancțiuni.

Bogdan Iliescu: Și restricții sociale de tot felul, cum erau. Nu te poți duce la grădiniță, nu te poți duce la școală, să nu îți poți plăti taxele sau nu poți să vinzi. Vorba aia, e un stat. Are o grămadă de manete și de manevre, dar așa, dacă ne plecăm în fața oricui și suntem de acord cu oricine, nu ne văd bine și, din păcate, cineva trebuie să fie polițistul rău. Nu ai încotro.

Părinții au început să pună presiune asupra oficialilor sistemului educațional, să închidă școlile. În opinia dumneavoastră, școlile sunt sau nu sunt vectori de transmitere?

Bogdan Iliescu: Toate studiile arată că școlile nu pot fi focare de infecții. Pe vremea aia nu era tulpina Delta, recunosc că nu am văzut un studiu de dimensiunea aia și pentru tulpina asta. În continuare, evident, copiii sunt oarecum feriți și atunci, nu mi se pare o soluție bună pentru că, cu o educație a cărei calitate a scăzut în 30 de ani din rău în mai rău, este extrem de dăunător. Practic, ne jucăm cu viitorul țării, la propriu, dar să închidem școlile și să facem un sistem și așa în cârje, mai rău, mie mi se pare un fel de sinucidere a viitorului.