”Striketober”: Val de greve în Statele Unite

greva_sua.png

Salariați ai grupului John Deere în grevă la Davenport, statul Iowa, 15 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Mii de salariații americani din cele mai diverse domenii, precum agricultură, industrie grea sau sănătate au intrat sau amenință să intre în grevă, nemulțumiți de condițiile grele de lucru și de veniturile disproporționat de mici în raport cu profiturile patronilor, transmite rfi.fr.

Luna octombrie a fost deja botezată de unii americani drept ”Striketober”, potrivit sursei citate, care amintește că, începând de joia trecută, 10 000 de salariați ai producătorului de utilaje agricole John Deere sunt deja în grevă. Din 5 octombrie 1400 de salariați ai producătorului de cereale Kellogg sunt și ei în grevă, iar la Spitalul din Buffalo 2000 de angajați au încetat lucrul din 1 octombrie.

Circa 31 000 de angajați ai producătorului de articole sanitare Kaiser Permanente, din Vestul țării, amenință și ei cu declanșarea grevei.

Cei mai mulți dintre greviști se plâng de condițiile grele de lucru și contestă modificarea contractelor sociale. Multe companii intenționează să suprime ajustarea automată a salariilor în funcție de creșterea cheltuielilor sociale și de inflație.

Sindicaliștii susțin că patronii lor au făcut profituri importante în timpul pandemiei, în timp ce salariații au trebuit să lucreze mai mult pentru a asigura continuitatea producției, fără niciun beneficiu suplimentar.

De remarcat că în prezent în Statele Unite există milioane de oferte de locuri de muncă iar angajatorii au mari dificultăți în recrutarea de personal, ceea ce le oferă sindicaliștilor o ”poziție de forță”, după cum scrie sursa citată.

Potrivit unui studiu recent publicat, salariații americani demisionează în prezent mult mai ușor dacă locul de muncă pe care-l au nu le oferă calitatea vieții pe care și-o doresc.