Mii de părinți din Iași își testează copiii în cabinetele de medicină școlară

Peste 7.000 de părinți din Iași și-au testat sau au solicitat testarea copiilor pentru Covid 19 în cabinetele de medicină școlară. Cifra pare mică, dacă ne raportăm la populația școlară din județul Iași, 104.000 de elevi. Reprezentanții Inspectoratului Școlar, directorii unităților școlare și medicii spun că la început părinții au fost reticenți, dar apoi au învățat să aibă încredere. Sunt 25.000 de teste distribuite deja școlilor care au solicitat asta. Părinții au ajuns să ceară char ei testarea copiilor.

„Este prima dată când avem oportunitatea de a face aceste testări la școală și vreau să vă spun că interesul este mare pentru testarea copiilor la cabinetul medical al școlii”, spune prof. Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului „Mihai Eminescu” din Iași. „În funcție de situațiile care au apărut am avut programate clase și copii prin intermediul diriginților. Apoi, prin toată logistica și cu ajutorul medicilor, al asistentelor medicale pe care le avem lucrurile, au decurs foarte bine. Până acum, dintre clasele care au fost cu cursurile suspendate fizic avem șase clase care au venit pentru testare. Vorbim în jur de 200 de copii”, mai precizează aceasta.

Testele de salivă nu au ajuns la Iași, dar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar din Iași, prof. Antonina Bliorț, spune că elevii ai căror părinți și-au dat acordul „vor primi testele rapide antigen”. „Este modelul acela care se recoltează în cabinet, deci nu poate fi efectuat de copil singur sau de altă persoană, doar de un cadru medical. Prin colaborarea cu Direcția de Sănătate Publică, avem 25.000 de teste pe care le-am distribuit în școli, în funcție de solicitări. În acest moment sunt înregistrate 90 de solicitări din mai multe școli, au fost distribuite deja 7.450 de teste. Aceste teste se fac în școlile care au cabinet medical sau au asistență medicală, de către cadrele medicale, elevilor care au simptomatologie sau elevilor care, fiind în clase care au fost suspendate, pot să se întoarcă la școală, după a opta zi de la suspendarea activității față în față, în condițiile în care au un test negativ. Ei vin la școală, sunt programați, sunt testați și activitatea se reia față în față pentru copiii peste 12 ani și elevii care pot fi testați”, afirmă prof. Bliorț.

„Dacă celelalte teste pe care le-am avut în anul școlar anterior au fost folosite într-un număr destul de mic, acum înseamnă că copiii își doresc să vină la școală, părinții își doresc ca copiii lor să vină la școală. Avem acordul părinților. Desigur, copiii pot fi testați și în alt cabinet medical dacă părintele solicită acest lucru (...) Sunt școli care au făcut aceste teste elevilor. Unele au solicitat mai multe teste, de exemplu, avem 300 la Colegiul Național «Vasile Alecsandri», la Colegiul «Emil Racoviță», în funcție și de numărul elevilor”, mai spune purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Ce spun părinții? „Am încredere. I-am și trimis la testare pe baza unui consimțământ semnat de mine. L-au și făcut, iar testele au ieșit foarte bine. Este foarte important pentru mine să meargă fizic la școală. Anul trecut a fost un dezastru”, ne spune o mămică din Iași, care are trei copii în rețeaua de învățământ preuniversitar. 

Rețeaua de medicină școlară din Iași este una puternică. Sunt 88 de cabinete cu 24 de medici și peste 130 de asistente medicale. Dacă adaugăm cabinetele stomatologice și cele universitare, sunt 200 de angajați. „Testarea, inițial, a fost ușor delicată. În prezent, se pare că părinții își doresc această testare. Este făcută conform legislației în vigoare, respectiv la o clasă suspendată care a trecut în regim de învățământ online cu un caz pozitiv, la a opta zi, copiii pot intra în școală să reia activitatea dacă își fac această testare. La început, testarea era delicată pentru că probabil nu știau cum se va desfășura. Ulterior, văzând pregătirea noastră, deci copiii vin la școală în a opta zi programați pe ore, s-a încercat în fiecare școală să se facă un spațiu separat”, explică Tamara Uliluc, coordonatorul rețelei de medicină școlară din Iași.