Spitalul modular de la Lețcani se redeschide marți. Pentru pacienții cu Covid care au nevoie de Terapie Intensivă

După ce a stat închis peste opt luni, cel mai mare spital modular din țară va trata primii șase pacienți în secția ATI Covid19. Managementul este asigurat de Ministerul Apărării Naționale și Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Unitatea medicală de la Lețcani, care a costat aproape 13 milioane de euro, are 110 locuri, din care 40 la Terapie Intensivă. Nu au fost însă folosite niciodată mai mult de 18 paturi ATI.

Ce nu s-a făcut în aproape opt luni s-a reușit în două săptămâni, în plin val patru al pandemiei și cu o criză fără precedent a paturilor de la Terapie Intensivă. Spitalul modular Covid 19 de la Lețcani, cumpărat cu 13 milioane de euro, bani ai consiliilor județene Iași și Neamț, a fost închis la începutul anului. Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, din perioada în care portofoliul era deținut de Nelu Tătaru, indica a nu mai puțin de 31 de deficiențe. 

Una dintre ele viza sistemul de evacuare a apelor pluviale. După ce în Iași a plouat fără încetare aproape 24 de ore, apa a pătruns pe sub uși. Si furnizarea energiei electrice a fost o problemă. Departamentul pentru Situații de Urgență a preluat ulterior spitalul modular de la Lețcani. La sfârșitul lunii septembrie au început probele, iar marți, 12 octombrie, unitatea medicală va fi redeschisă. 

„În urma analizei făcute cu echipa de la MApN, deschiderea spitalului în condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi pentru personal şi cu toate măsurile necesare acordării unei asistenţe sanitare sigure se va face marți. Este nevoie de instruirea personalului care vine din diferite unități medicale. Luni ajunge și stocatorul de oxigen care va fi montat până marți. Ca să funcționeze la capacitate maximă este nevoie de 60 de asistente și 18 medici”, spune directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. 

„Ministerul Apărării a detașat o echipă medicală cu ofițer de stat major pentru a ajuta, coordona și mentoriza pe colegii care își desfășoară activitatea la Lețcani. Vrem să știm că există proceduri, că sunt cunoscute de personal și, dacă identificăm anumite riscuri, să luăm toate măsurile pentru a le preveni”, a declarat, la rândul lui, col. dr. Daniel Derioiu, directorul medical al Spitalului Militar din Braşov, care, înaintea spitalului modular de la Lețcani, a condus Spitalul Judeţean Suceava în primăvara anului trecut.

Deschiderea spitalului de la Leţcani va fi prioritară pe sectorul paturi de la ATI. Va fi la început un salon cu 6 paturi, a precizat Diana Cimpoeşu, coordonator Smurd pe regiunea de Nord Est . Situația e tot mai gravă la Iași. De aproape două săptămâni, în UPU de la Spitalul Sfântul Spiridon sunt tot mai mulți pacienți pozitivi care așteaptă zile întregi eliberarea unui pat la ATI. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 10 octombrie, trei bolnavi de Covid au murit în prespital. 

Câti pacienti sunt internati la ATI cu Covid-19