Spitalul de Pediatrie din Iași, sub presiunea pandemiei. 23 de copii internați pe 20 de paturi

Sunt 23 de copii internați în zona roșie Covid 19, la Spitalul de Pediatrie din Iași, care are doar 20 de paturi. Părinții sunt panicați și preferă să rămînă în spital pînă la vindecarea completă. Se restrâng activitățile pediatrice, iar bolnavii cronici nu vor mai fi spitalizați, ci tratați în sistem internare de zi. Medicii atrag atenția că a crescut vârsta copiilor depistați cu SARS Cov 2.

 

„Părinții sunt panicați și atunci, dacă solicitarea este și pentru cazurile ușoare de a rămâne în spital, noi trebuie să oferim această posibilitate”, spune managerul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași. Unitatea medicală este construită în anul 1970 și este acum, pentru prima dată, în reparații capitale. A fost o avalanșă de internări, iar managerul Alina Belu spune că „în acest moment, pe secția ATI COVID-19 pozitiv avem patru pacienți internați. Avem nouă paturi libere, sperăm să nu se ocupe. Ne dorim din tot sufletul acest lucru. În zona roșie, Pediatrie, avem alocate 20 de paturi, iar în acest moment avem 23 de pacienți. Medicii încearcă să externeze opt pacienți care au o stare stabilă și pot fi externați cu îngrijire la domiciliu. Asta își dorește echipa medicală, să înregistrăm cât mai puține decese. Dacă situația o va impune, vom aloca paturi suplimentare și vom încerca să asigurăm activitatea medicală pentru acești pacienți. Asta înseamnă să restrângem din Pediatrie. Pacienții cronici vor fi internați, vor fi tratați ambulatoriu cu monitorizare”.

Alina Belu detaliază simplu strategia: „Cu cât crește incidența, cu atât eliberăm un tronson, în funcție de evoluția cazurilor. Cu cât vin mai multe cazuri, cu atât trebuie să ne organizăm secțiile și să asigurăm internarea pacienților”.

Care este însă situația la ATI Covid 19? „În ultima săptămână am mai înregistrat un deces, a decedat al doilea pe care l-am primit de la Suceava. De la începutul valului patru am înregistrat trei decese. Toți copiii aveau o patologie asociată importantă. Ceea ce este îngrijorător este că, în ultima săptămână, am internat doi copii COVID pozitivi, dar care asociază două patologii grave. În acest moment avem patru pacienți internați în secția ATI, unul este intubat”, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii, Lavinia Ionescu. 

Coordonatorul al secției ATI a Spitalului de Copii Sfânta Maria detaliază simptomele Covid 19: „În general, copiii au simptomatologia digestivă specifică, cu sindroame de deshidratare destul de severe și cu intoleranță digestivă, adică nu se pot alimenta, lucru care-i îndeamnă pe părinți să vină la spital. Am avut aceste cazuri de copii care necesitau terapie intensivă cu simptomatologia specifică pe care o găsim și la adulți”.

„Sunt și cazuri asimptomatice, dar chirurgicale, care vin pentru simptomatologia chirurgicală și sunt pozitivi și beneficiază de îngrijirea post-operatorie în zona roșie. Suntem spital de urgență și trebuie să asigurăm urgențele și această categorie mai deosebită de copii care necesită terapie intensivă. De când ne-am mutat și e un spațiu mai generos, să spunem așa, condițiile de internare sunt bune, dar suntem depășiți. Dacă noi pe 20 de locuri am fost pe weekend forțați să internăm 23 de copii, lucrurile nu sunt foarte fericite”, mai spune medicul Lavinia Ionescu. Potrivit acesteia, spitalul se pregătește pentru cel mai sumbru scenariu, pentru că nu am ajuns la jumătatea valului patru.