Situație dramatică în spitalele din țară - nu mai sunt locuri pe secțiile ATI

„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută. Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximul resurselor umane şi financiare, mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa”, a declarat medicul Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Numărul de paturi la ATI a scăzut simțitor, în urma numărului ridicat de cazuri consemnate în ultimele zile. În unele orașe nu mai este niciun pat liber, medicii așteptând să se elibereze, din păcate, prin decesul pacienților. Situația a fost consemnată de mai mulți manageri de spitale. Astfel, la Iași, managerul Spitalului de boli infecțioase, Florin Roșu, a semnalat printr-o postare, că lupta cu pandemia a fost pierdută în spitalul său, în condiţiile în care ambulanţele cu bolnavi aşteaptă la rând, iar spitalele au epuizat resursele disponibile. Situația a fost confirmată de coordonatorul UPU – SMURD Iași, dr. Bianca Cimpoieș.

În județul Iași s-au înregistrat până ieri, peste 40.000 de cazuri. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitala, Beatrice Mahler, a consemnat aceeași situație.

 

Nici la Timișoara situația nu este una cu mult mai bună. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, dr. Cristian Oancea a semnalat, la Digi 24, aceeași situație de criză și spune că în câteva zile sistemul medical poate intra în blocaj. În același timp, managerul spune că ar trebui să se apeleze, în ultimă instanță, la ajutor internațional pentru a rezolva această criză a sistemului.