Medicul pneumolog Radu Crișan Dabija: Nu mai avem niciun fel de armă de a lupta, când victima se aliază cu virusul

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, dr. Radu Crișan Dabija, spune că doctorii aflați în prima luptă cu virusul au obosit și au mâinile legate în fața numărului mare de români nevaccinați. Radu Crișan Dabija a explicat că personal nu a văzut în spital vreun efect advers, nu a văzut oameni murind de la vaccin.

 

 

România în valul patru. Cum ați caracteriza situația actuală?

Absolut dramatică și aproape de a fi scăpată de sub control. Pentru simplul motiv că acest val lovește cu o putere de nedescris. Îmi permit să fac o comparație plastică. E ca și când se sparge o țeavă de la instalație. Indiferent cât încerci să strângi apa, curge tot mai tare. E un rezultat al slabei aderențe la campania de vaccinare. Este adevărat că există foarte multe voci care spun că sunt persoane vaccinate care se infectează. Toate au prezentat forme care nu au necesitat internare, numai tratament suportiv, iar la trei zile de la debutul simptomelor au dispărut aproape de tot. Din nefericire, Spitalul de Pneumoftiziologie se confruntă cu lipsa locurilor în zona roșie Covid. În Secția I, care a avut până acum două săptămâni o zonă roșie minimă, cu doi confirmați cu forme moderate, în ultimele 24 de ore s-au făcut peste 20 de internări.

Care este profilul persoanei nevaccinate? Avem cam 70% din populație nevaccinată.

Este dificil de interpretat, în condițiile în care am întâlnit chiar eu persoane din lumea medicală care nu recomandă vaccinul. Aici lucrurile sunt mai complicate. Eu nu am nicio explicație și nu pot fi pus în același calup doar pentru faptul că sunt medic cu persoane care nu recomandă vaccinarea doar pentru simplul motiv că sunt și ei medici. Nu știu cum acești colegi ai mei și-ar putea privi în ochi mentorii, profesorii din facultate. Eu nu mi-aș fi permis niciodată, nici măcar un gând să mă duc la examenul de bacteriorologie sau microbiologie pe care l-am luat cu greutate abia a treia oară, dar cu 9, și să fi spus enormitățile astea pe care le spun colegii mei. Că face rău vaccinul. Sunt discipline extrem de dure. Am făcut cu toții aceeași facultate, e aceeași carte.

Dar cei care nu cred în vaccinare și nu sunt medici? Ce profil social ați întâlnit?

În societatea românească, cu mai multă precădere decât în alte societăți, o anumită categorie de oameni, o categorie socială care nu trebuie certați. Ei nu sunt de vină pentru că nu au primit un set de valori, că nu au primit informații, că nu au primit educația suficientă. Eu nu-i fac pe oamenii aceștia needucați. Eu spun că nu au avut oportunitatea. Stiți care e cea mai mare problemă Au lideri care promovează fix neîncrederea în valorile de top ale societății care sunt structurile administrative, organizatorice, de ordine și pază, structurile sanitare. Oamenii aceștia nu cred în poliție. Ei cred că poliția este vândută. Nu cred în guvern, pentru că guvernul este împotriva lor. Nu cred în medici, despre care cred că falsifică teste și că boala aceasta nu există. Este frustrant. Atât eu, cât și colegii mei suntem extrem de obosiți. Nu te poți deconecta de la această nenorocire internațională, când vezi că nu mai ai paturi libere, în condițiile în care abia ziceam că am terminat. Nu am înțeles de ce această neîncredere în vaccin. Că ce? Avem peste opt luni de când avem vaccin, acum avem un an. Eu unul personal nu am văzut în spital un efect advers, nu am văzut oameni murind de la vaccin. Dacă trebuia să ne omoare pe toți, de ce nu ne-a omorât pănă acum? Am făcut vaccinul în primele zile de cînd a fost disponibil. Am anticorpi demonstrați că nu am făcut boala ci doar vaccinul. Asta se poate demonstra.

Vă dați seama că noi nu mai avem niciun fel de justificare, nu mai avem niciun fel de armă de a lupta cu acest virus, când însuși victima se aliază cu virusul și spune că e o simplă răceală, că ei știu. Sunt zeci, sute de doctori pe Facebook, care știu ei cum se tratează mai bine, și sunt oameni care spun exact ce vor să audă aceștia, care, din păcate, participă la un genocid, la o instigare la îmbolnăvirea populației, nu știu cine plătește pentru toate acestea. Să ne înțelegem: datoria mea este să îi tratez pe toți, vaccinați, nevaccinați, indiferent de sex, etnie, vârstă. Jobul spitalului este să manifeste dragoste față de oameni, față de sănătatea lor, de viața lor. Nu este un criteriu, niciodată nu a fost, dar îți e ciudă și înnebunești de frustrare știind că ai avut la dispoziție o armă atât de simplă și clară și nici acum, în al douăsprezecelea ceas, noi nu suntem în stare să vedem ceea ce este clar în fața noastră. 

Dacă fiecare dintre aceste persoane care fac bășcălia asta, că ne înjură, mă afectează doar 2-3 minute, după care îmi trece. Mai tare mă amuză că oamenii ăștia nu știu să scrie, dar este extraordinar de frustrant când vezi. Mă uitam cum de la zi la zi crește consumul de oxigen din stația noastră de oxigen și îmi aduc aminte cum eram anul trecut, când trebuia să suplimentăm cu butelii de oxigen, pentru că sunt forme foarte grave, dar lumea în continuare nu înțelege. E adevărat, și există și niște studii la nivel european, nu trebuie certați și blamați acești oameni, pentru că nu este vina lor. Este vina sistemului că i-a pus în această postură, de a nu fi suficient de mult educați. Astea sunt niște note de plată care vin acum pentru că nu am reușit să avem o populație cât de cât educată.