Rata refuzului bolnavilor de Covid19 din Iași de a declara contacții a atins cote alarmante

medici_covid.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România

Avertismentul vine de la directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași. Vasile Cepoi spune că sunt familii izolate și nu s-a carantinat nimeni din afara familiei. Directorul DSP Iași susține că e puțin probabil ca, timp de 14 zile, acești oameni să nu se fi văzut cu nimeni. Și nu e un caz izolat. În Terapie Intensivă Covid 19 la Iași sunt șase copii, iar medicii Maternității „Elena Doamna” atrag atenția că sunt tot mai multe gravide bolnave., în condițiile în care vaccinarea viitoarelor mămici nu merge bine.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași declară că statisticile noilor infectări ar putea exploda. Și asta pentru că cei depistați pozitiv refuză să își declara contacții. 

De asemenea, o altă obligație și atribuție a Direcției Sanitare este efectuarea anchetelor epidemiologice, în scopul identificării contacților direcți și carantinării acestora. Fără această activitate, posibilitatea de limitare a răspândirii bolii scade simțitor, pentru că orice pacient pozitiv a transmis deja persoanelor cu care a venit în contact infecția. Aici avem o problemă serioasă, în sensul în care ne confruntăm cu un refuz al persoanelor depistate pozitiv de a spune cu cine au venit în contact. Așa se face că în aceste două luni de când, să spunem, a început valul 4, la 1.482 de izolați avem 1.138 de carantinați, adică mai puțin de un contact la o persoană, lucru imposibil de crezut că în 14 zile o persoană nu s-a văzut cu nimeni, doar în foarte rare cazuri, de exemplu, persoane greu deplasabile.

Din păcate, rata refuzului de a spune cu cine au venit în contact a crescut. În prezent, de exemplu, la 640 de pozitivi izolați, avem 382 de carantinați, adică o jumătate de persoană la un izolat. Este imposibil să credem aceste lucruri și, de fapt, această situație face grea ancheta epidemiologică. Omisiunea declarării unor informații referitoare la o boală transmisibilă este infracțiune și se pedespsește de Codul Penal. Atenționăm populația că atunci când se află în situația de a nu răspunde anchetei epidemiologice, fiecare cetățean are obligația legală de a răspunde corect și de a nu ascunde aspect care pot duce la îmbolnăvirea altor persoane”, a precizat doctorul Vasile Cepoi. 

Directorul DSP a lansat un avertisment, dar spune că medicii epidemiologi au pur și simplu mâinile legate. Trebuie să probeze ca bolnavii de Covid 19 mint. „E foarte greu de sesizat, deoarece nu avem o dovadă în acest sens. Singura dovadă pe care o avem este logica, raționamentul logic că probabilitatea ca în 14 zile să nu te fi văzut cu cineva e mai mare. Avem familii și nu am carantinat pe nimeni din afara familiei. Foarte puțin probabil că niciunul din membrii familiei nu s-a văzut cu altcineva”, susține Cepoi.

„Panta este mai accentuată decât în valul doi”

În orice moment situația poate deveni dramatică. „Este evoluția infectărilor, vaccinărilor și a internărilor. De la 1 iulie până în prezent s-au înregistrat 1.619 cazuri noi. Majoritatea sunt din localitățile limitrofe, ceea ce era de așteptat, pentru că acolo unde avem o mișcare mai mare a populației, evident că avem și un număr mai mare de infectări. În afară de localitățile urbane, care sunt pe primul loc, între localitățile rurale, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate se situează Valea Lupului, cu 34 de cazuri, Miroslava, cu 33 de cazuri, Lunca Cetățuii, cu 22 de cazuri. Deci, este limpede că mobilitatea populației și nerespectarea măsurilor de protecție sunt o cauză evidentă de infectare, de transmitere a infectării. Ne aflăm, la ora actuală, cu nivelul de infectare, cam ca în a treia săptămână din martie, deci încă nu am atins vârful. Panta este mai accentuată decât în valul doi. Referitor la vaccinaări, din cele 217.368 de persoane vaccinate complet, de la 1 iulie încoace, doar 29.000, adică 12% din total s-au vaccinat de la începerea valului 4, ceea ce înseamnă o receptivitate destul de scăzută a populației”, explică șeful DSP Iași.

Șase copii sunt internați în secția de Terapie Intensivă Covid 19 . Directorul medical al Maternității Elena Doamna din Iași, Răzvan Socolov, spune, la rândul lui, că „pe 10 paturi de Covid, între care 2 de terapie intensivă, avem 6 paciente. Este o situație dificilă pentru că aceste paciente nu sunt neapărat urgențe și trebuie să le menținem și sarcina, și patologia pe care o au. În condițiile în care vaccinarea gravidelor se pare că nu merge prea bine“.

Cât de empatici sunt oamenii față de personalul medical aflat în prima linie Covid 19? E o întrebare care figurează într-un sondaj efectuat în aceste zile de DSP Iași. Doctorul Vasile Cepoi spune că în mare parte nu există empatie, iar cel frecvent răspuns a fost: Sunt obligați să-și facă datoria, de aceea s-au făcut doctori și asistenți medicali!