Forțați să lucreze în prima linie Covid 19, cu pacienți nevaccinați, care nu cred în boală

personal_in_spital_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Declarația a fost făcută de directorul Direcției de Sănătate Publică Iași. Doctorul Vasile Cepoi spune că marea provocare din acest val patru o reprezintă personalul medical, epuizat și revoltat de faptul că populația nu se vaccinează și nu respectă măsurile de protecție. Directorul DSP Iași consideră că gesturile agitatorilor naționali împotriva vaccinării reprezintă practic o crimă.

„Cea mai complicată problemă în acest moment este să reușim să ținem un echilibru între paturile de Terapie Intensivă pentru COVID și pentru pacienții non-COVID pe de o parte, iar pe de altă parte să creștem paturile pentru COVID. Problema nu este dată de faptul că nu vom avea capacitate fizică de a realiza acest lucru. Personalul medical este epuizat și revoltat de faptul că populația nu respectă măsurile de protecție, de limitare de răspândire a bolii și ei sunt obligați să se îmbrace în combinezoane și să lucreze în condiții grele, improprii practicării actului medical, pentru că un număr mare de persoane nu înțeleg că, fără respectarea acestor reguli, respectiv purtarea măștii, evitarea aglomerației, vaccinarea, nu vom putea face față acestui val pandemic. Cu alte cuvinte, paturi avem, personal nu”, spune dr. Cepoi.

Ce înseamnă nu avem personal? Este criză de specialiști de Terapie Intensivă?

Vasile Cepoi: Da, este vorba în primul rând de anesteziști și de asistenți de anestezie de Terapie Intensivă. E un personal supracalificat, care este într-un număr insuficient. Ei vor fi ajutați de asistenți medicali de alte specialități și de rezidenți, dar presiunea este foarte mare asupra lor. O parte dintre cei care au lucrat în valurile anterioare în aceste condiții nu mai pot. Unii dintre ei s-au îmbolnăvit, alții nu mai au puterea psihică, probabil, să intre. Problema este destul de greu de rezolvat, pentru că nu putem obliga o persoană care simte că nu poate face față unor sarcini să facă acel ceva.

Practic, în acest moment, pe de o parte, avem puțini specialiști în Terapie Intensivă, ei au fost căutați și de sistemele din alte țări. Pe de altă parte, avem personal medical implicat în primele trei valuri care refuză acum….

Vasile Cepoi: E mult spus că refuză, e mai mult o stare obiectivă. Sunt convins că până la urmă vom găsi resursele necesare pentru disponibilitatea profesiei medicale de a ajuta oamenii. Sunt convins că vom face față acestui lucru, dar cu mare-mare dificultate și cu această frustrare că personalul medical este obligat să lucreze în aceste condiții doar pentru faptul că un număr mare din populație, agitată de o serie de agitatori naționali, nu respectă aceste reguli.

Vorbim de ce procent de personal pe care trebuie să îl găsiți? Cam cât e deficitul de personal acum, în valul patru?

Vasile Cepoi: E greu de apreciat cât este deficitul, dar, spre exemplu, ca să reușim să deschidem numărul maxim de paturi la Neurochirurgie, am fost nevoiți să detașăm 15 asistenți medicali, infirmiere și brancardieri de la celelalte spitale. I-am detașat, iar conform legii, 30 de zile nu pot refuza să se prezinte acolo doar dacă au un document medical care să îi oprească, dar repet, această forțare pe care o facem, nu este justificată de comportamentul populației. Populația nu răspunde acestor eforturi corespunzător.

În același timp, detașați personal medical dintr-un spital în altul, dar rămân anumite secții neacoperite.

Vasile Cepoi: Facem o rotație a personalului, de fapt, asta intenționăm să facem. Din 30 în 30 de zile să rotăm personalul, cei care lucrează la COVID să treacă la non-COVID și invers, în așa manieră încât să nu epuizăm personalul medical.

Într-un fel sau altul, faptul că populația nu s-a vaccinat, nu respectă regulile, îi dezarmează pe cei care luptă cu COVID și ei nu pot refuza, chiar dacă se simt obosiți.

Vasile Cepoi: Da, acest lucru ar trebui să intre în atenția agitatorilor naționali, că gestul lor este criminal. Ei vorbesc de încălcarea drepturilor. Ale cui drepturi? Drepturile celor care respect, care doresc să fie sănătoși, celor care vor să acorde asistență medicală în condiții normale.