Un avion cu țigări de contrabandă ce urma să ajungă în România, reținut de polițiștii moldoveni de frontieră (FOTO/VIDEO)

avion_contrabanda_tigari.jpg

Image source: 
Poliția de Frontieră a R.Moldova

Poliția de Frontieră a R.Moldova anunță că, în dimineața zilei de marți, a fost reținut un aparat de zbor care făcea contrabandă cu țigări  pe ruta Ucraina- România. Aparatul a fost capturat de autoritățile moldovene pe un câmp. Potrivit declarațiilor oficiale, aparatul a intrat pe teritoriul României, de unde a revenit după aproximativ o oră. De la Iași, Poliția de Frontieră anunță că s-a declanșat o anchetă, fără a oferi însă nicio explicație clară.

ACTUALIZARE: De la Iași, Poliția de Frontieră oferă o primă reacție, fără a oferi practic niciun detaliu concret. 

"În baza schimbului de informaţii permanent derulat cu autorităţile de frontieră din  R Moldova,  ITPF Iaşi a luat măsuri informativ operative concomitent cu acţiuni de  cercetare şi verificare a zonei de responsabilitate, potrivit competentei Politiei de Frontieră.
În continuare, poliţiştii de frontieră români în cooperare cu autorităţile de frontieră R Moldova fac cercetări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun."

ACTUALIZARE: Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a făcut publice imagini video de la locul unde au fost reținuți trei cetățeni ai Ucrainei și o aeronavă AN-24, implicată în contrabandă cu țigări peste Prut.

 

 

 

 

Poliția de Frontieră anunță că ”la ora 01.42 patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești antrenată pe direcția Chetriș – Tabăra a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici la înălțimea de aproximativ 100m care a traversat hotarul țării din Republica Moldova în România. Ulterior, la ora 02:57 patrula poliției de frontieră a Sectorului Valea Rusului a remis informația precum că pe direcția Drujineni - Zaboloteni a fost observat un aparat de zbor de mici dimensiuni, care a traversat hotarul din România în Republica Moldova. Pe faptul dat a fost informat dispeceratul CCSA și reprezentanții autorităților române”. 

”În cadrul măsurilor de căutare pe cazul depistării aeronavei, într-un hotel din orașul Edineț a fost găsit încă un complice cetățean al Ucrainei. Cercetărille continuă în comun cu reprezentanții Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, în acest sens fiind creat un grup comun de investigații”, precizează polițiștii de frontieră.

Avionul de mici dimensiuni de model Antonov AN2 a fost reținut de polițiștii de frontieră, pe un câmp agricol din apropierea satului Hlinaia Mică, raionul Edineț, localitate situată în nordul R.Moldova. Aici a și fost improvizată o pistă de aterizare, cu lumini de ghidare vizuală. Să spunem că, avionul a fost oprit, în urma unei ambuscade organizate pe poliţiştii de frontieră cu mașinile din dotare Dacia Duster. Avionul aterizase în Moldova pentru a se alimenta cu combustibil. Era era așteptat de un vehicul cu un rezervor mare de combustibil.

”În baza unei informații operative privind survolarea ilegală a spațiului aerian ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră au acționat prompt în această dimineață reușind reținerea unui avion de model AN-2 în proximitatea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț. La fața locului a mers conducerea instituției de frontieră care se implică și oferă tot suportul în măsurile de documentare a incidentului dat”, anunță Poliția de Frontieră.

Trei cetățeni ai Ucrainei sunt reținuți.

Din informațiile preliminare, avionul era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă.

Avionul a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală România, precizează oamenii legii.  

Amintim că, în august 2021, un presupus avion de contrabandă a pătruns ilegal în spațiul aerian al României. Atunci, Ministrul de Interne a fost somat să facă lumină în incidentul avionului din Ucraina. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a adresat o scrisoare deschisă oficialului roman, întrebându-se cât de sigură este frontiera de est a României, țară de graniță a Uniunii Europene și parteneră NATO. Tăcerea prelungită a ministrului pe acest caz, dar și lipsa reacției clasei politice a fost caracterizată simplu de directorul executiv al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei  - sfidătoare și neprofesionistă.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre capturarea unui avion în R.Moldova care făcea contrabandă cu țigări pe ruta Ucraina - România