Dr. Laura Zarafin: Ventilatoarele și paturile nu îngrijesc pacienți. Nu avem medici și asistente pentru secțiile ATI

dr_zarafin_buna.jpg

Dr. Laura Zarafin, medic secția ATI a Spitalului Colentina
Image source: 
facebook/Laura Zarafin

Crește numărul românilor cu COVID-19 internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă: 633 de persoane sunt acum la ATI, anunță luni Grupul de Comunicare Strategică. Este o chestiune de zile până când paturile de ATI COVID se vor epuiza, având în vedere că în toată țara există, în prezent, doar 860 de locuri, după cum anunța recent premierul Florin Cîțu, care a cerut dublarea numărului de paturi. "Paturile de Anestezie și Terapie Intensivă și ventilatoarele nu țin loc de personal. (...) Paturi putem pune oricâte, oriunde, însă noi nu avem medici și asistente de ATI. De un an și jumătate se numără paturi, însă ne confruntăm cu o criză fantastică de personal.", spune la RFI medicul ATI Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina din București. 

Dr. Laura Zarafin: La Spitalul Colentina, de aproximativ 3 luni funcționăm în regim mixt, cum era și normal să funcționăm de la începutul pandemiei. Avem 10 paturi care s-au umplut în 2-3 zile. Deci, dacă în urmă cu o săptămână era un pacient, doi, acum e plin. În condițiile în care e plin tot noi suntem sunați de CNCCI (n.r. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției- din cadrul DSU). Creșterea este evidentă, vorbim de cazuri critice.

Reporter: Ce persoane ajung acum la ATI? 

Dr. Laura Zarafin: Vorbesc despre ce am văzut eu, nu de studii. Citim studii care se bat cap în cap în fiecare zi de nu mai știm ce să credem. Dar din ce am văzut cu ochii
noștri, din toate persoanele care au trecut prin Terapie Intensivă în valul 4, doar două persoane sunt vaccinate. Restul sunt nevaccinate.

Rep.: Premierul cere dublarea paturilor ATI pentru COVID. În ce măsură este fezabil acest lucru la spitalul Colentina și în restul spitalelor din Capitală și din țară?

Dr. Laura Zarafin: Spitalul Colentina și-a făcut datoria cu vârf și îndesat. Cum bine știe toată lumea deja am ajuns când nu avem altă rimă să spunem < spitalul Colentina>. Exact așa am ajuns. Spitalul Colentina a fost, alături de Balș, cel care și-a făcut datoria cu vârf și îndesat din punct de vedere al ATI, noi mai mult decât toți ceilalți, așa cum bine știți. Am avut 29 de paturi funcționale non stop timp de 15 luni. A fost un efort fantastic pentru noi. A trebuit să dublăm numărul de gărzi, pentru că acești pacienți fiind critici necesită o altfel de îngrijire și un alt număr de personal. Noi, anesteziștii, oricum suntem subnormați. Suntem prea puțini peste tot în țară. Dar pentru situația pacienților covid în mod special, numărul medicilor și mai ales al asistentelor, pentru că nimeni nu vorbește despre asistente în ecuația asta, este unul extrem de mic. Dacă în străinătate au un pacient, maxim doi în îngrijire, la noi există o asistentă și pentru 5, 6, 7 sau chiar 10 pacienți, în funcție de zonă, de spital. Este o criză fantastică de personal. Am observat că de 17 luni absolut toți decidenții, indiferent de culoarea politică, indiferent că sunt medici sau nu, vorbesc de paturi. Să ne înțelegem. Nu paturile sunt problema. Nici măcar ventilatoarele nu sunt problema. Problema este personalul, resursa umană. Cazul Institutului Matei Balș este celebru.A  fost semnalată lipsa medicilor și a asistentelor de ATI. Ei au 40 de ventilatoare și nu le pot pune în funcțiune pentru că ventilatoarele și paturile nu îngrijesc pacienți. Desigur că noi putem să cerem dublarea, triplarea, putem cere X 10 din pix, dar atât timp cât noi nu ne-am preocupat să avem medici și asistente de Terapie Intensivă, paturile acelea sunt degeaba. Paturi putem să punem oricâte, oriunde și oricum. Nu avem cu ce să îngrijim acești pacienți. Despre asta e vorba.

Rep: Credeți că se va ajunge din nou la împărțirea unităților sanitare în covid și non covid?

Dr. Laura Zarafin: În țara asta este posibil orice. Dar dacă se ajunge la așa ceva este ilegal. Există un ordin de ministru care are statut de lege în România, deși nu ar fi trebuit să fie dată o lege ca să înțelegem un lucru de bun simț, anume că virusul este extrem de contagios și că nu există spitale verzi. Poți să le faci din hârtie verzi. Ele nu sunt verzi. Asta am văzut încă din prima lună noi medicii de la spitalul Colentina. Fiind desemnat spital suport covid, noi am văzut ce pacienți am primit. Am primit pacienți infectați în spitale verzi. Nu e vina personalului medical. Ăsta este virusul. Chiar cu teste negative la internare, care pot să fie fals negative într-un procent destul de mare, de 30%. Se operau în spitale zise verzi, se infectau după câteva zile și erau aduși la noi. De fapt, nu există spitale verzi și spitale roșii. Asta este o prostie românească. Nu are niciun fundament medical. 

Rep: În urmă cu un an reclamați niște probleme, transferuri între spitale, spitale mari care refuză să își deschidă zonele destinate pacienților covid, pacienți critici transferați din capitală în orașe mai mici unde nu există personal suficient în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Cum este acum? S-a schimbat
ceva?

Dr. Laura Zarafin: Este exact la fel, chiar știu situația de la colegii din Călărași, unde există doar doi medici titulari. În rest, mai suplinesc linia de gardă cu medici care fac naveta. Au 10 pacienți critici în condițiile în care sunt doar doi medici în acel spital. Pacienții sunt veniți din București. Concluziile să le tragă fiecare. Iar transferurile între spitale cu pacienți în stare critică aduși în ambulanță, cu medicul de pe ambulanță tremurând că îi face stop în salvare, mi se pare că este o exagerare, mai ales că vorbim despre București. Menționez Bucureștiul pentru că are cel mai mare număr de medici anesteziști, cel mai mare număr de asistente pregătite în Terapie Intensivă. Dacă nici în București nu găsim soluții, sigur nu o să găsim la Fetești, la Călărași, în orașele mici din sud, despre care  se știe de ani de zile că nu au personal specializat. Din nou, numărăm paturile.

Rep: Din nou numărăm paturile. Suntem deja în valul patru. Practic este cam târziu să mai facem angajări în acest moment în spitale...

Dr. Laura Zarafin: Tot spunem că este prea târziu de 15 luni, de 17 chiar. Între timp se puteau forma asistente care au abilități speciale. ATI e o secție mai deosebită. În alte țări s-au găsit soluții. De exemplu, au fost luate asistente de pe secțiile chirurgicale, care sunt mai obișnuite cu manevrele și în două, trei luni le puteai învăța ce anume trebuie să urmărească și ce să facă la un pacient critic. Nu s-a întâmplat așa. Noi nu am primit niciun fel de medic. La un moment dat, după examenul de specialitate ni s-a promis...și într-adevăr, au venit doi tineri specialiști, dar vorbim de ATI care funcționează în trei clădiri. Asta trebuie să se înțeleagă, noi am fost nevoiți să dublăm volumul de muncă și din cauza locațiilor. Nu poți să te ocupi de pacienți din trei clădiri diferite, aflate la distanță. Cam ăsta a fost marele ajutor primit. Dar, nici ei nu sunt cu post la noi, deocamdată.

 
Ascultă aici interviul cu dr. Laura Zarafin, medic primar ATI, Spitalul Clinic Colentina, București