Prima zi de școală în județul Iași: săli de clasă amenajate în containere sau în cămine culturale

clasa_container.jpg

Săli de clasă ale școlii din comuna Humosu, județul Iași, septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Mihai Cojocaru, directorul școlii din Humosu, județul Iași

Din anul 2019, RFI România relatează despre școala din Humosu, comuna Sirețel. Elevii au învățat până de curând într-un salon de nunți, iar acum au sălile de clasă amenajate în containere puse la dispoziție de primărie. La Golăiești mai mulți elevi vor învăța la căminul cultural pentru că nu s-au terminat reparațiile la școala din comună. 130.000 de elevi și preșcolari din Iași au început astăzi școala.

Satul Humosu, comuna Sirețel, județul Iași. Școala a intrat în reabilitare cu fonduri PNDL. Era luna mai a anului 2019. După cîteva săptămîni de lucru constructorul și-a luat schelele și a plecat. Certurile de la Primăria Sirețel au întîrziat aprobarea bugetului iar firma nu și-a primit banii la timp.

În septembrie 2021 se reia licitația pentru reabilitarea școlii. Aproape 200 de elevi din Humosu ar fi trebuit să facă naveta 13 kilometri pănă la școala cea mai apropiată, Slobozia. Fiecare cu ce putea pentru că microbuze școlare nu sunt. Așa că, în 2019 , saloanele de nunți din Humosu s-au transformat în săli de clasă. În 2020 situația era  neschimbată.

Septembrie 2021: Elevii din Humosu învață în clase container, după cum a declarat, la RFI România, directorul școlii coordonatoare din Siretel, Mihai Cojocaru.

Vaccinările în învățământul preuniversitar ieșean sub media națională

În Iași au început școala 13.000 de elevi și preșcolari. 12.000 de angajați are învățământul preuniversitar ieșean.9.000 sunt profesori. Școala începe în plin val patru al pandemiei de Covid 19 așa că vaccinarea este o prioritate.

Inspectorul general școlar Luciana Antoci ne spune:

„La Iași 55% dintre angajații din sistem sunt vaccinați în acest moment cu schemă completă. Vorbim despre un procent mai mare în cazul cadrelor didactice, de 56%. Este un procent situat sub media națională, de 60-61%, așa cum rezultă din ultimele centralizări de date. Ne dorim și vom reuși, suntem convinși, ca încă de la începutul intervalului de cursuri să trimitem, împreună cu DSP, echipe mobile în școli.

De altfel, fiecare unitate de învățământ are o persoană desemnată să răspundă de comunicarea cu DSP și pentru a organiza în școală aceste demersuri de vaccinare. Vor ajunge echipe mobile în toate unitățile de învățământ și vor fi dispuse să-i vaccineze atât pe elevii de peste 12 ani, evident, cu acordul părinților, cât și pe cei care sunt angajați în școală. Din ceea ce știm în acest moment, vor avea posibilitatea să se vaccineze și membrii familiilor elevilor înscriși la unitatea de învățământ”.

20 de școli din Iași nu pot obține autorizațiile sanitare

Luciana Antoci admite că microbuzele școlare necesare elevilor sunt puține, dar are speranțe mari că situația se va remedia prin PNRR. Cele mai noi microbuze școlare destinate navetei elevilor sunt din 2008.

Sunt și vești bune: 32 de clădiri reabilitate, inclusiv și scoli și grădinițe noi în zona metropolitana, Ciurea, Valea Lupului, Podul Iloaie.

„ Legat de autorizațiile sanitare de funcționare, a scăzut sensibil numărul școlilor cu clădiri pentru care nu există autorizație sanitară de funcționare. Avem în continuare la Iași aproximativ 20 de astfel de școli pentru care nu există în desfășurare nici un program, nici un proiect de rezolvare a problemei.

Pe de altă parte, un număr semnificativ de unități de învățământ au întrerupt această autorizație, condiționați fiind de începerea unor proiecte, a unor investiții importante în școli, după cum sunt și unele situații izolate în care nu există documentele necesare pentru începerea unui astfel de demers.

Mai sunt și procese în derulare care au blocat această posibilitate deocamdată și, până când nu există o soluționare în instanță, nu se poate începe demersul de obținere a acestei autorizații. Există un număr semnificativ de școli cu probleme cu grupurile sanitare, vorbim despre trei categorii: în primul rând, despre aproximativ zece școli care, într-o analiză de perspectivă, nu vor mai fi utilizate într-un an-doi ca unități de învățământ și pentru care nu se justifică o investiție.

Pe de altă parte, există peste 20 de unități de învățământ în care nu există proiecte în desfășurare și autoritatea publică locală nu a reușit să solicite, pentru fonduri au fost în anul școlar trecut, investiții pentru a rezolva problema. După cum peste 30 de unități de învățământ au proiecte în desfășurare acum.

Se estimează că la jumătatea acestui an școlar vor fi date în folosință grupuri sanitare în interior. Mai există și cazuri izolate în care sunt grupuri sanitare exterioare, dar sunt modernizate, însă nu fac parte din clădirea în care se desfășoară activitatea didactică, după cum sunt și cazuri în care grupuri sanitare declarate ca fiind la interior nu sunt racordate la apă curentă și nu pot fi considerate a fi modernizate. Deci e o situație care trebuie analizată de la caz la caz”, a detaliat șefa Inspectoratului Școlar din Iași, profesor Luciana Antoci.

Probleme sunt și la școala Golăiești care este într-un proces de reabilitare de mai mulți ani și în această etapă câteva clase vor fi nevoite să învețe în altă parte. Vorbim despre spații care au fost identificate și amenajate corespunzător, susțin oficialii Inspectoratului Școlar din Iași, în clădirea Căminului Cultural.

Și lucrările la Liceul Tehnologic «Petre P. Carp» din Țibănești continuă. Unitatea de învățământ își va deschide porțile pentru elevi după data de 14 octombrie. Elevii învață în spații găsite cu greu.

Și exemplele continuă cu Școala Gimnazială «Iordache Cantacuzino» din Pașcani care se află într-un proces de reabilitare și consolidare....

E 13 septembrie. A fost prima zi de școală la Iași...