Instituțiile statului, discrete după evenimentele de la Răchiteni. Dar îndeamnă victimele să depună plângere

doctor_0.png

Medicul Elena Popa la intrarea în centrul de vaccinare de la Răchiteni, județul Iași, 4 septembrie 2021 Image source: Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă - Oficial

Nicio instituție a statului nu ia taurul de coarne în privința senatoarei Diana Ivanovici-Șoșoacă. Este concluzia unei zile în care RFI România a încercat să afle dacă vor exista urmări legale în urma evenimentelor de la Răchiteni, în care  senatoarea, în fruntea unui grup de susținători, a blocat activitatea de vaccinare în comuna Răchiteni (Iași) și a agresat personalul medical.

În urma unei solicitări RFI România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 s-a limitat în a-și exprima ”dezaprobarea” față de gestul senatoarei și i-a îndemnat pe cei agresați să sesizeze "instituțiile abilitate imediat". 

Problema este că, în videoclipul publicat pe pagina sa de socializare, senatoarea a chemat și la alte acțiuni similare, astfel încât o situație de genul celei de la Răchiteni s-ar putea repeta oricând.

De la Iași Poliția anunță că a demarat o anchetă, fără a furniza alte detalii, în condițiile în care senatoarea Diana Șoșoacă, însoțită de alte persoane a împiedicat procesul de vaccinare din Răchiteni, a agresat persoane care doreau să se vaccineze și a culminat cu agresarea personalului medical. 

În reportajul realizat de RFI România la Răchiteni, doctorița Elena Popa, de la centrul de vaccinare din comună, a declarat că s-a temut pentru viața ei și a restului personalului medical și a deplâns exact lipsa polițiștilor de la evenimente.  

Rezultatul? Mai multe persoane din localitate, unele nedeplasabile, au rămas nevaccinate.

Deși îndeamnă zilnic la vaccinare și e format din reprezentanți ai unor instituții care au ca deviză "siguranța cetățeanului", CNCAV  se limitează să răspundă că „este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației.

Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național”, transmite, miercuri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Deși își arată îngrijorarea în comunicat, CNCAV nu sesizează Parchetul General, îi îndeamnă însă să o facă pe cei agresați.
Am dorit să aflăm și o poziție oficială din partea Ministerului Sănătății. Nu am primit un răspuns, în condițiile în care instituția se află într-un proces de tranziție la nivelul conducerii, ca urmare a demisiilor depuse de miniștrii USR.

Încercările noastre de a obține o poziție oficială din partea Colegiului Medicilor s-au lovit de telefoane închise. Iar reporterul RFI România prezent la Răchiteni nu a putut obține o reacție oficială din partea primarului comunei, care a refuzat orice dialog.