Reguli noi în contextul pandemiei de covid pentru românii care călătoresc în Bulgaria sau Spania

La mall si in magazinele neesentiale, doar cu certificat verde

Românii vor putea intra în Bulgaria doar dacă prezintă un certificat digital european COVID-19, iar Spania a pus pe "lista roșie" Bucureștiul și județul Ilfov din cauza creșterii numărului de infectări. Restul țării rămâne pe lista verde.

Autorităţile de la Sofia au revizuit condiţiile de intrare în Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri se aplică începând cu 1 septembrie. Românii trebuie să prezinte la frontieră certificatul european covid-19, sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul european, adică atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Până acum, românii puteau merge în Bulgaria fără a avea nevoie de alte documente în afara celor de călătorie.

Printre categoriile de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente Covid la intrarea în  Bulgaria sunt cele care tranzitează teritoriul țării, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Din cauza creșterii numărului de infectări cu coronavirus, Spania a plasat regiunea București-Ilfov pe lista roșie a zonelor cu risc epidemiologic, iar restul României rămâne pe lista verde, a anunțat Ambasada României la Madrid.

Pasagerii din Bucureşti și din Ilfov trebuie să prezinte, la îmbarcarea spre Spania, certificatul digital european care atestă vaccinarea cu schema completă, recuperarea post-Covid sau testarea PCR cu rezultat negativ realizată în ultimele 72 de ore anterioare călătoriei şi să completeze formularul electronic de pe aplicatia Spain Travel Health sau de pe pagina spth.gob.es.

Minorii sub 12 ani sunt exceptați de la prezentarea certificatului digital european, însă un adult trebuie să completeze pentru ei formularul electronic. De acest document au nevoie și românii din restul județelor care vor să călătorească în Spania.