SUA: Șomaj dublu în rândul minorităților rasiale comparativ cu al albilor

somaj_sua.png

Anunțuri de angajare la o agenție de recrutare din Statele Unite
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Milioane de americani care intraseră în șomaj odată cu pandemia au revenit sau și-au găsit deja locuri de muncă, însă muncitorii de culoare și cei hispanici au mari probleme în acest sens, o discriminare care persistă în Statele Unite de zeci de ani.

Aceste disparități sunt alimentate de discriminarea de lungă durată în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, subliniază experții, dar și de perturbările apărute în contextul pandemiei, care îi împiedică pe mulți șomeri să-și găsească de lucru.

Problemele legate de "disparitățile economice subiacente" nu sunt "abordate cu adevărat", consideră Kate Bahn, directoarea pentru politicia pieței muncii din cadrul ONG-ului Washington Center for Equitable Growth.

După creșterea de 14.7% în aprilie 2020 din cauza măsurilor de izolare menite să împiedice răspândirea virusului, rata șomajului din SUA a scăzut până la 5.9% în luna iunie a acestui an.

Dar dacă această cifră este de numai 5.2% pentru muncitorii albi, ea se ridică la 7.4% pentru muncitorii hispanici și la 9.2% pentru angajații de culoare. 

O divizare etnică și rasială pe care economia o cunoștea deja înainte ca pandemia să ne învăluie, când șomajul se afla la cel mai scăzut nivel în ultimii 50 de ani.

Președintele Joe Biden a promis să abordeze această problemă, argumentând că cele două planuri masive de investiții care speră să fie aprobate de Congres, pot asigura o redresare economică durabilă și mai favorabilă incluziunii. 

Acesta este, de asemenea, obiectivul Băncii Federale Americane (FED), care declară că dorește să mențină ratele de taxare aproape de zero pentru un timp, pentru a promova ocuparea forței de muncă în rândul minorităților, o problemă care persistă încă de la criza financiară globală din 2008.

 

Un tort mai mare

"Toată lumea o duce bine atâta vreme cât tortul din care se înfruptă e destul de mare, iar tortul crește doar dacă tratăm serios aceste probleme", explică, printr-o metaforă, William Spriggs, expert în economie al Uniunii Federatiei AFL-CIO, citat de AFP.

Rata de șomaj oficială va fi publicată vinerea aceasta și se speculează că ar putea scădea până la 5,6 %, cu cele aproape un milion de posturi de muncă create.

”Există o discrepanță permanentă între albi și negri când vine vorba de reangajare", spune William Spriggs.

Ponderea femeilor de culoare care sunt în căutarea unui loc de muncă este mai mare decât cea a femeilor albe. În același timp, în toată țara, companiile găsesc cu greu candidați pentru ocuparea anumitor posturi.

„Toți acești angajatori se plâng : " nu găsim muncitori, nu putem găsi muncitori". Sunt foarte multe femei de culoare ce ar putea fi angajate și totusi nu le angajează. Avem de a face clar cu discriminare”, susține specialistul.

„Cât timp nu vom privi cu seriozitate discriminarea la angajare și la locul de muncă, pur și simplu nu vom putea face niciun pas înainte spre schimbare”, conchide el.

 

Transporturile și școlile

„Dificultățile create de pandemie persistă, și ele îi împiedică uneori pe muncitori să accepte sau chiar să-și caute locuri de munca”, observă Walter Simmons, președinte al organizației Employ Prince George's.

Astfel, transportul public nu și-a reluat încă programele obișnuite, ceea ce reprezintă  o constrângere pentru ei. Faptul că programul creșelor și al centrelor de zi a fost redus reprezintă o altă situație dificilă pentru părinții care trebuie să meargă la serviciu.

În momentul în care "mai multe generații trăiesc sub același acoperiș", există „marea teamă de a contacta virusul la locul de muncă și de a-i infecta apoi pe cei de acasă. Apariția noii variante Delta, foarte contagioasă, complică și mai mult situația”, adaugă Walter Simmons.

Indemnizațiile de șomaj, mai generoase și plătite tuturor șomerilor până pe 6 septembrie, permit în continuare acestor lucrători să supraviețuiască. Majoritatea statelor însă, le-au redus sau eliminat deja.

Walter Simmons este îngrijorat de viitor, afirmând că „persoanele care sufereau deja înainte de pandemie” astăzi se află cu atât mai mult în dificultate.

 

 

Traducere de Lavinia Nechifor după articolul publicat de France24