Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tot mai puțini medici de familie în mediul rural la Iași

liviu_oprea.jpg

Președintele Colegiului Medicilor din Iași, Liviu Oprea
Sursa imaginii: 
Facebook / Liviu Oprea

Locuitorii a tot mai multe sate și comune din Iași rămân fără asistență medicală. Președintele Colegiului Medicilor din Iași, Liviu Oprea spune că cei 50 de doctori de familie care renunță sau se pensionează anual nu sunt înlocuiți de tineri. Iar locurile la rezidențiat pentru medicina de familie sunt tot mai puține.

Navetă pentru o consultație sau pentru o rețetă

Un fenomen tot mai puternic în mediul rural din Iași. Președintele Colegiului Medicilor din Iași, Liviu Oprea explică:

“În perioada 2016-2021, numărul de medici de familie a scăzut cu aproape 9%, ceea ce înseamnă cu 50 de medici mai puțin. Evident că toate aceste 50 de cabinete de medici de familie sunt în mediu rural și nu în mediul urban.

Există comune foarte mici, cum este Costești și care se află lângă Târgu Frumos...  Numărul de locuitori este mic , de aceea nici nu există medic de familie pentru că acesta nu poate trăi nici măcar minimal la număr de pacienți înscriși“.

Președintele Colegiului Medicilor din Iași, Liviu Oprea este completat de președintele Casei de Sănătate din Iași, Radu Țibichi:

„Pe 30 iulie s-a încheiat sesiunea de contractări pe 2021 și conform hotărârii luate de comisia mixtă formată din membri ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și cei de la Colegiul Medicilor, am stabilit ca în anumite localități, respectiv Heleșteni, Răchiteni, Tătăruși, Ion Neculce, Sirețel, Lungani și Ipatele să înființăm posturi de medicină primară având în vedere deficitul înregistrat în aceste localități.

În alte 10 localități, am reușit să acoperim acest deficit prin prelungirea activității medicilor după împlinirea vârstei de 67 de ani. În acest fel, am acoperit zone destul de importante cum ar fi Belcești , Lespezi, Mircești, Ruginoasa”.

 

Medicina de familie nu este stimulată financiar și profesional...

... consideră președintele Colegiului Medicilor, Liviu Oprea care precizează:

”Medicina de familie este atractivă. Eu sunt medic de familie din 1991 și nu aș renunța la această specializare. Dar medicina de familie nu este din păcate stimulată financiar și profesional. Marea problemă este că resursa umană care ar trebui să fie vie și să înlocuiască medicii care se pensionează este foarte deficitară.

Numărul de locuri care se scot la concurs la Rezidențiat în zona noastră la Medicina de familie este mult subdimensionat față de nevoi”

Și președintele Casei de Sănătate, Radu Țibichi trage un semnal de alarmă: „Pentru anii care vin problema se va acutiza, numărul de absolvenți ai specialității de medicină primară este din ce în ce mai mic iar un număr mare de medici de familie care lucrează în sistemul de asigurări în momentul de față ating vârsta de pensionare. Există posibilitatea de a lucra în continuare, dar numai la solicitarea dumnealor, cu avizul comisiei la nivel de județ”.

Ce spun medicii de familie?

Dar este încurajat și susținut medicul de familie de comunitățile locale mai ales în zonele izolate?

Anca Deleanu, președintele filialei ieșene a Societății Naționale a Medicilor de familie: ”Este o mare problemă cu stabilirea în mediul rural. Ar trebui ca și comunitatea locală să ofere avantaje. Primăriile ar trebui să acorde facilități. Sunt zone în care nimeni nu investește un leu în medicul de familie”.

Mihaela Năstase, secretar general al Asociației Medicilor de Familie Iași este și medic de familie în mediul rural. Spune foarte direct că „ medicina de familie în general nu este atractivă pentru că sistemul din păcate ne-a lăsat, având probleme pe celelalte paliere ale asistenței medicale.

Sunt comune care oferă spații pentru cabinete și puține care dau locuințe de serviciu, fapt care ar putea reprezenta un avantaj. Dar este puțin probabil să fie foarte tentați absolvenții de medicină pentru această specializare.

În mediul rural trăiește multă lume neasigurată și atunci la o listă de 2000-3000 de persoane s-ar putea de fapt să ai o listă care să aducă venituri sub 2000 de lei pe lună, mai de grabă 1500 de lei pe lună, ceea ce este infim. Populația este îmbătrânită iar populația tânără este plecată. Posibilitățile de a pratica în condiții optime meseria sunt limitate și aici mă refer la accesul la laboratoare , la farmacii, acces la medicina de specialitate din ambulatoriu. Este foarte greu”.

Mii de locuitori din mediul rural din Iași vor continua să facă naveta pentru o rețetă sau o consultație medicală. Alții, spun doctorii, se vor trata singuri acasă, până când ajung în urgențe medicale la porțile spitalelor din municipiul Iași...

 
Criză de medici de familie în județul Iași