Cuba va folosi propriul vaccin anti Covid-19, numit Abdala și care se administrează în trei doze

cuba.png

Image source: 
AFP via France24

Guvernul cubanez a autorizat vineri pentru utilizare de urgență un vaccin propriu, Abdala, primul ser contra Covid-19 conceput și dezvoltat în întregime în America Latină, anunță AFP.

Hotărârea a fost luată, „după ce s-a confirmat că îndeplinește cerințele și parametrii privind calitatea, siguranța și eficiența”, a precizat ​Autoritatea națională de reglementare a medicamentelor din Cuba într-o postare pe Twitter.

Fiind cel mai avansat dintre cele cinci vaccinuri dezvoltate în Cuba, Abdala este eficient cu 92,28% împotriva riscului de a contracta COVID-19 după administrarea a trei doze, potrivit grupului farmaceutic de stat BioCubaFarma.

În plus, după Abdala, Cuba are în dezvoltare alte patru vaccinuri, printre care Soberana 2, ale cărui rezultate parțiale de eficacitate (62% după două din cele trei doze) îi fac pe cercetători încrezători în privința unei autorizații viitoare.

La începutul săptămânii, aproximativ 6,8 milioane de cubanezi primiseră deja cel puțin o doză de Abdala sau Soberana 2, ca parte a unei intervenții de sănătate publică rezervată celor mai afectate zone, în încercarea de a opri răspândirea COVID-19.

Circa 1,6 din cei 11,2 milioane de locuitori sunt deja complet vaccinați.

Totodată, Cuba, care a înregistrat 224.798 de cazuri de COVID-19 și 1.459 de decese, speră să vaccineze 70% din populația sa până la sfârșitul lunii august și 100% până la sfârșitul anului.

Bazate pe o proteină ​​recombinantă, vaccinurile cubaneze pot fi depozitate la temperature normale, între 2 și 8 grade Cesius.