Pazzi, robotul-bucătar din inima Parisului

robot.png

Robotul pizzaiolo la treabă, Paris, 1 iulie 2021
Image source: 
AFP via France24

Robotul pizzaiolo de la start-up-ul francez Pazzi, care a început de curând să lucreze într-un restaurant din centrul Parisului, pare a fi precursorul unei adevărate armate de viitori bucătari robot, care nu peste multă vreme vor lucra ca bucătari în  întreaga lume.

Micul restaurant Pazzi, din cartierul Beaubourg, este al doilea cu același nume care își deschide porțile, după cel din centrul comercial Val d'Europe din estul Parisului, deschis din noiembrie 2019.

Robotul, care funcționează în spatele unui geam, este capabil să facă o pizza în 5 minute, aproape în întregime în fața clientului.

Brațele sale articulate întind aluatul, așază sosul de roșii, adaugă toppingurile, pune pizza în cuptor, o scoate și o pune în cutia de livrare.

Toate acestea cu o capacitate maximă de 80 de pizza pe oră, un preț de vânzare de la 7 la 13,6 euro și o calitate asigurată (aluat proaspăt, legume organice, brânzeturi DOP ...)

Personalul uman este prezent pentru a eficientiza relațiile cu clienții, dar nu intervine în niciun moment în procesul de fabricație.

Internaționalizare

Pazzi se ambiționează să devină un adevărat lanț de fast-food, pe un model similar cu cel al marilor francize din sector, explică Philippe Goldman, directorul general al acestei companii cu 35 de angajați.

„Suntem în curs de a finaliza semnarea contractelor pentru locații” la Paris și „din martie-aprilie vom începe deschiderea localurilor în Elveția”, precizează domnul Goldman, care poate conta pe cei 10 milioane de euro de capital de risc strânși în 2019 de Pazzi.

„Începem acum să ne internaționalizăm, deoarece în dezvoltarea noastră comercială, 50% din cerere provine din străinătate”, explică el. „Localurile fast-food sunt peste tot în criză din cauza recrutării și a capacității de a găsi angajați.”

Pazzi nu este prima companie care încearcă să automatizeze munca cu ajutorul robotului pizzaiolo.

În Statele Unite, start-up-urile continuă să încerce să facă față provocării, în ciuda eșecului spectaculos al lui Zume, care s-a convertit la începutul anului 2020, ocupându-se acum de ambalarea reciclabilă, după ce a irosit aproape 375 de milioane de dolari în încercarea de a înființa o rețea de roboți pizzaioli pe teritoriul Statelor Unite.

Start-up-ul PicNic din Seattle a strâns recent 16,3 milioane de dolari pentru a-și dezvolta în continuare producătorul de pizza pentru restaurante - care, spre deosebire de Pazzi, are încă nevoie de un operator pentru a funcționa.

Pregătește burgeri sau gătește într-o tigaie wok

Dar roboții nu se pricep doar la pizza.

Creator, un robot care prepară hamburgeri - inclusiv fripturi pentru grătar - a lucrat doi ani în San Francisco, înainte ca restaurantul să se închidă în iunie 2020 din cauza pandemiei.

În Suedia, start-up-ul BonBot tocmai a strâns 2 milioane de dolari pentru a lansa un prim robot de înghețată până la sfârșitul anului.

În Franța, start-up-ul Cook-e a prezentat și a testat la ultimul târg Vivatech un robot care produce bucate gătite în tigaie wok: ingredientele corespunzătoare comenzii sunt turnate automat într-un wok rotativ controlat de mașină.

De asemenea, robotul toarnă preparatul finit pe farfurie, înainte de a spăla wok-ul.

„Am proiectat un robot compact și simplu pentru a fi mai ieftin”, explică Raphaël Theron, directorul general al Cook-e, fost co-fondator al start-up-ului PriceMatch, care a fost vândut către Booking în 2015.

„Vrem să ajutăm restaurantele în ecuația lor economică: 60% dintre restaurante dau faliment în termen de trei ani”, spune el.

Prototipul va fi dat în exploatare la sfârșitul anului într-o „bucătărie fantomă”, una dintre acele unități care pregătesc doar livrări și care se numără printre țintele Cook-e.

Dezvoltările recente ale tehnologiei facilitează încercările de robotizare a bucătăriilor, explică Raphaël Theron.

„Nu am fi putut dezvolta niciodată Cook-e fără imprimare 3D”, ceea ce face ușoară și ieftină fabricarea și testarea pieselor, explică el.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24