Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un caz „George Floyd” în Cehia?

cehia.png

Sursa imaginii: 
Captură de ecran Facebook via France24

Un caz care pare foarte asemănător cu cel al uciderii de către forțele de poliție americane, anul trecut, a cetățeanului de culoare George Floyd, a fost semnalat recent în Cehia, odată cu publicarea pe rețelele sociale a unui videoclip incriminator.

Scena a fost înregistrată pe 19 iunie în orașul Telipce (nord-vest), de un locatar al unei clădiri din apropiere. Timp de 5 minute și 50 de secunde, un bărbat fără cămașă, identificat drept Stanislas Tomas, un bărbat rom de 42 de ani, este ținut la pământ de un ofițer de poliție, ajutat de alți doi ofițeri în uniformă care îi țin picioarele.

Polițistul își folosește genunchiul pentru a-l ține pe om la pământ, cel din urmă încearcând să se elibereze și țipând intens. Totuși, calitatea videoclipului nu permit stabilirea faptului dacă presiunea a fost exercitată pe gât, pe partea din spate a gâtului sau pe partea de sus a umerilor.

Pe fundal, pot fi auziți locuitorii clădirii de pe strada Hriste, comentând acțiunile poliției. „Îl sufocă”, a spus o femeie. Un bărbat apără poliția: „Este treaba lor”. Un alt bărbat adaugă: „Rămâi la pământ, nu te ridica”.

Potrivit poliției și mai multor articole din presa cehă, bărbatul în cauză, a murit la scurt timp în ambulanța chemată de poliție.

Drogat?

Mulți internauți compară această scenă cu moartea lui George Floyd, americanul de culoare, în vârstă de 46 de ani, care fost ucis de ofițerul de poliție Derek Chauvin la Minneapolis la 25 mai 2020. Moartea sa, filmată de trecători, a declanșat o mișcare de protest împotriva violenței poliției și a discriminării rasiale în toată țara.

În cazul lui Stanislas Tomas, videoclipul amator nu este suficient de clar pentru a stabili dacă a murit în timpul intervenției poliției sau dacă poziția genunchiului ofițerului este asemenea celei lui Derek Chauvin.

Ca răspuns la indignarea provocată de aceste imagini, Poliția cehă a publicat un videoclip pe 21 iunie în care îl arăta pe același bărbat, într-o stare ciudată mergând pe stradă, fără cămașă și lovind o mașină. „Nu există un Floyd ceh”, afirmă insituția într-un tweet, specificând că bărbatul se afla sub influența „drogurilor psihotrope” și că o autopsie a Tribunalului a exclus că intervenția poliției ar fi fost cauza morții sale.

Romi uciși în condiții similare

Cu toate acestea, imaginile respective dezvăluie violența poliției din Republica Cehă și a discriminării suferite de romi, potrivit lui Michal Miko, directorul ONG-ului ceh pentru apărarea romilor Romanonet:

”Am vizitat locul incidentului marți [22 iunie] pentru a încerca să înțeleg mai bine ce s-a întâmplat. Am putut discuta cu locuitorii blocului, care nu pot vorbi cu mass-media, din ordinul poliției, deoarece o anchetă penală este în desfășurare.

Conform acestora, Stanislas Tomas, în vârstă de 42 de ani, era inconștient când a sosit ambulanța și a trebuit să fie pus pe o targă pentru a fi transportat. Era, de asemenea, foarte cald, asfaltul era fierbinte [erau 30 de grade la ora 15]. Dacă acest bărbat se afla sub influența drogurilor și a fost arestat violent, așa cum se vede în videoclip, există un risc ridicat de a muri și cred că comportamentul poliției a fost periculos.

Când am văzut videoclipul pentru prima dată, am avut imediat senzația de déjà vu și m-am gândit la George Floyd. Acest bărbat făcea parte, de asemenea, dintr-o minoritate discriminată, săracă și vizată în special de poliție, mai ales că nu este prima dată când se întâmplă acest tip de incident: în 2009 și 2016, unii romi au fost uciși în circumstanțe similare”.

Discriminarea este o realitate

Zuzana Candigliota, avocat pentru Liga Drepturilor Omului, consideră că este prea devreme pentru a a se pronunța la acest subiect:

Legea cehă nu enumeră cu precizie ce acțiuni sunt autorizate sau nu de poliție în momentul arestării, există pur și simplu obligația ca acestea să fie moderate. În situația respectivă, videoclipul nu clarifică ce s-a întâmplat, este necesar verdictul experților.

Este adevărat că o persoană aflată sub influența drogurilor poate fi mai periculoasă și mai dificil de calmat, mai ales că polițiștii au susținut că bărbatul i-a mușcat. Discriminarea împotriva romilor și legitimarea violenței sunt o realitate în Republica Cehă, totuși, în acest caz poliția a fost chemată de vecini din cauza comportamentului acestui bărbat.

Polițiștii mi-au spus că fac mai multe controale asupra romilor, deoarece, potrivit lor, experiența arată că este mai probabil să găsească obiecte ilegale asupra lor. Alte categorii sunt de asemena vizate de poliție: persoanele fără adăpost, marginalizații, activiștii de mediu sau anarhiști.

Deși această problemă sistemică este reală, pentru mine ceea ce este în joc în acest caz este capacitatea sistemului de a investiga abuzurile poliției.

Avem o instituție, Inspectoratul General al Forțelor de Securitate [GIBS], care este responsabilă de investigarea acestor cazuri de violență. Cu toate acestea, nu își face treaba bine și nu este imparțială. Nu examinează toate dovezile, este lentă și aproape întotdeauna pronunță verdicte în favoarea poliției. Dacă vrem să putem face lumină asupra acestei violențe, această instituție trebuie să fie cu adevărat independentă.

O demonstrație și un omagiu adus lui Stanislas Tomas s-au desfășurat pe 26 iunie, la locul incidentului, la apelul organizației Romanonet.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24