„Ieșenii se tem de vaccin sau cred că pandemia de Covid 19 s-a sfârșit!”

centru_gara.jpg

Ieșenii nu mai vin să se vaccineze
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu / RFI

Sunt declarațiile oficialilor sistemului sanitar ieșean care încearcă astfel să explice scăderea bruscă a numărului persoanelor care se imunizează zilnic împotriva Covid19. În județul Iași s-a ajuns de la 5.000 de vaccinări pe zi la câteva sute. Încep să se închidă centre de vaccinare și sunt tot mai multe voci care cred că dezbaterile publice ar determina nehotărâții să se imunizeze împotriva Covid 19.

Ținta de 70 % populație vaccinată în județul Iași nu va fi atinsă nici în iunie anul viitor. O spune directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași, Vasile Cepoi, care deja anunță închiderea mai multor centre de vaccinare.

„Este o adresabilitate îngrijorătoare a locuitorilor județului Iași. Avem abia 20 % din populație vaccinată. Cu tot cu cetățenii români care au și cetățenie moldovenească. Prin urma, rata vaccinării este sub 20% în mod real. Faptul că a scăzut rata de prezentare zilnică la vaccinare de la 5.000 pe zi la câteva sute ne îngrijorează. Multe din persoanele nevaccinate fac parte din categoria persoanelorcare nu cred în vaccin sau se tem. Aceste idei au fost promovate mai mult decît ar fi fost necesar. Dacă o persoană care are o teamă chiar dacă primește o știre falsă o preia ca argument”, spune Vasile Cepoi.

În opinia directorului Direcției de Sănătate Publică din Iași, îngrijorătoare este opinia multor persoane care cred că pandemia s-a sfârșit. „Scăderea ratei de infecție și ridicarea restricțiilor a dat impresia că pandemia se sfârșește. Este o situație aparentă. După fiecare val a urmat o perioadă de liniște. Al patrulea val e anunțat de mulți cercetători și în unele țări se și întâmplă. Riscul celui de-al patrulea val este mai mare pentru că urmează perioada concediilor. Ținta în județul Iași era de 70%  populație vaccinată în iunie. Nu o putem atinge nici la anul pe vremea acesta. Avem centre de vaccinare care au redus un numar redus pe zi. Suspendăm activitatea centrelor care au sub zece vaccinări pe zi. Cele care au sub 30 pe zi vor funcționa câteva ore. Vom organiza mai multe echipe mobile”, continuă Vasile Cepoi.

Managerul Ateneului Tătărași, instituție care a organizat mai multe concerte în fața centrelor de vaccinare și și-a pus sediul la dispoziție pentru vaccinarea fără programare. „Lumea nu e bine informată, e speriată, știrile că unii fac reacții adverse sunt înrădăcinate și determină oamenii să facă un pas în spate. Cred că dezbaterile publice ar fi foarte utile”, explică Andrei Apreutesei.

Comuna Valea Lupului este pe locul șase pe țară la vaccinare. Care este secretul? Populația tânără, dezvăluie primarul Liviu Dulgheru. La prefectură și Consiliul Județean s-au făcut numeroase ședințe în care s-a cerut primarilor să se implice în campania de vaccinare. Mulți s-au implicat doar declarativ. A fost cerută și implicarea prelaților ortodocși. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, ridică din umeri. Prelații doar informează. 

Deocamdată, la Iași tot mai puține persoane se vaccinează.Ținta de 70% populație vaccinată în județul Iași e o misiune imposibilă, iar pandemia pare a fi devenit pentru mulți o istorie recentă, în timp ce campaniile provaccinare la nivel local și național par a fi tot mai subțiri.