O incursiune în viața de zi cu zi a inuiților din Arctica

inuit.png

Lenny Aqigiaq Panigayak în direct pe Tik Tok, din satul său din Arctica
Sursa imaginii: 
© Observateurs France 24

Taloyoak, 1.100 de oameni, 69 de grade latitudine nordică, departe, dincolo de Cercul polar, în Arctica canadiană... Din acest cătun din regiunea Nunavut, Lenny Aqigiaq Panigayak, un învățător de 38 de ani, povestește despre viața sa de zi cu zi, prin intermediul unor scurte videoclipuri pe TikTok.

O incursiune unică în această viață departe de orice și oriunde, unde obiceiurile ancestrale și societatea de consum se amestecă.

El spune că ideea de a se lansa pe TikTok i-a venit din întâmplare și că nu și-a imaginat vreodată că va putea aduna 30.000 de abonați în puțin peste un an. Prin intermediul contului său, Lenny Aqigiaq Panigayak (@aqigiaq) dorește ca toți cei interesați să poată vizita cătunul său, Taloyoak.

„Oamenii nu au de obicei ocazia să vadă această parte a lumii, așa că vreau să le permit să o descopere”, explică el, menționând că oamenii nu au văzut niciodată zăpada care în Talayoak se topește doar câteva luni, începând cu luna mai.

În videoclipurile sale, el răspunde abonaților săi, care îl pot întreba orice: dacă soarele apune vara sau dacă poate găsi produse proaspete în magazine...

Multe dintre videoclipurile sale îl surprind în expediții pe terenuri acoperite de zăpadă sau în Oceanul Arctic înghețat, unde urmărește focile, uneori un urs polar sau un caribo ...

Inuiții practică vânătoarea, dar cu respect față de animale, așa cum le dictează cultura lor: animalul nu trebuie să sufere și nu există vânătoare sau pescuit excesiv.

Dacă se servește puțin din fauna din jur, este și pentru că prețurile sunt exorbitante, în această regiune care se află la câteva ore de zbor de la primele depozite cu alimente. Videoclipurile sale, arată de exemplu, un bax de Coca-Cola Zero care costă 52 de dolari (34 euro) sau un pachet de chipsuri la un preț de 10 dolari canadieni (aproximativ 7 euro).

Întrebat dacă succesul său tot mai mare pe TikTok îi trezește și alte dorințe, răspunde că nu vrea decât să popularizeze cultura poporului său.

Se amuză când este recunoscut pe străzile din Taloyoak, dar și în alte părți, de copiii impresionați că trec pe lângă cineva care a devenit deja... celebru.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24