Grace, asistenta medicală robot

artificial-4789465_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Echipa din Hong Kong care a creat celebrul robot umanoid Sophia a lansat un nou prototip, Grace, destinat pieţei serviciilor de asistenţă medicală şi conceput să interacţioneze cu persoanele vârstnice şi cu cele izolate în timpul pandemiei de COVID-19, transmite Reuters.

Îmbrăcată într-o uniformă albastră de asistentă medicală, Grace are trăsături asiatice, păr șaten până la guler și o cameră termică în piept pentru a lua temperatura și a măsura capacitatea de reacție. Folosește inteligența artificială pentru a diagnostica un pacient și poate vorbi engleză, mandarină și cantoneză, potrivit Reuters.

„Pot să vizitez oameni și să le înveselesc ziua... dar pot face și terapie prin conersație și să ajut furnizorii de servicii medicale”, a declarat Grace pentru Reuters în timp ce se afla lângă „sora” ei, Sophia, în laboratorul Hanson Robotics din Hong Kong, potrivit Mediafax.  Asemănarea lui Grace cu un profesionist din domeniul sănătății și capacitatea de interacțiune socială vizează reducerea poverii pentru personalul medical din prima linie, a declarat fondatorul David Hanson.

„Un aspect asemănător omului facilitează încrederea și angajamentul natural”, a spus Hanson, explicând modul în care Grace poate simula acțiunea a mai mult de 48 de mușchi faciali majori, cu un comportament reconfortant, conceput să semene oarecum cu personajele anime.

Awakening Health intenționează să producă în masă o versiune beta a lui Grace până în august, a declarat David Lake, director executiv al asocierii între Hanson Robotics și Singularity Studio, și există planuri să o lanseze anul viitor în locații printre care Hong Kong, China, Japonia și Coreea.

Costul fabricării roboților, acum asemănător prețurilor pentru mașinile de lux, va scădea odată ce compania va produce zeci sau sute de mii de unități, a adăugat Hanson.