Zeci de state aprobă vaccinarea antiCovid a copiilor. „Pfizer are eficiență dovedită de 100%”

7665513-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Din ce în ce mai mutle țări europene dau undă verde vaccinării anti-Covid a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, după aprobarea vaccinului Pfizer BioNTech pentru această grupă de vârstă de către Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă România a pornit imunizarea copiilor de la începutul acestei luni, Franța a dat și ea undă verde programului începând cu data de 2 iunie, iar multe alte state, printre care Germania, Italia și Austria, se pregătesc pentru începerea imunizării celor mici. În state de pe alte continente, vaccinarea minorilor este în desfășurare încă din luna mai.

Imunizarea copiilor este văzută de specialiștii epidemiologi drept esențială pentru protejarea lor, dar mai ales pentru învingerea pandemiei. În UE, după aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului a serului Pfizer BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, din ce în ce mai multe state aprobă imunizarea antiCovid a acestei categorii.

Franța a anunțat, din 2 iunie, decizia de a administra vaccinul anticoronavirus copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Cu două zile mai devreme, și Italia aprobase un plan de extindere a utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech la copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani.

La rândul lor, Germania și Polonia au dat undă verde programului, iar imunizarea minorilor va începe pe 7 iunie.

Și Lituania a confirmat că vaccinarea copiilor peste 12 ani va începe în iunie, în timp ce în Estonia vaccinarea adolescenților e de așteptat să debuteze înainte de venirea toamnei.

Austria intenționează să vaccineze cel puțin 340.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani până la sfârșitul lunii august.

De menționat că România se numără printre primele state din UE care au aprobat și au început, de la 1 iunie, imunizarea antiCovid a a copiilor din grupa 12-15 ani. Numai în prima zi de la debutul programului, aproape 2.000 de copii s-au imunizat. Totuși, ritmul nu este cel dorit, în multe orașe doar câțiva minori fiind imunzați pe zi. Unii părinți se tem de posibilele efecte adverse ale serului pentru cei mici. Cât de sigur este așadar vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copii? Răspunde medicul Sandra Alexiu, membră al Grupului de vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie: „Nu doar că vaccinul este sigur, dar are și o eficiență dovedită de 100% în imunizarea copiilor”. Ascultă:

Despre siguranța și eficacitatea serul produs de BioTech - Pfizer la copii a vorbit și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid. Valeriu Gheorghiță spune că datele privind copiii, care reies din studiile efectuate, arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, eficacitatea fiind maximă. „În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, a mai spus zilele trecute medicul citând datele unui studiu. Ascultă:

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a mai subliniat că minorii trebuie să vină la vaccinare însoțiți de un părinte sau de tutorele legal. „Metoda efectuării vaccinării copiilor este extrem de simplă și la îndemână”, spune și medicul Sandra Alexiu. Ea afirmă că „părinții se pot prezenta alături de copil, având asupra lor buletinul sau certificatul de naștere, la orice centru care vaccinează cu serul Pfizer. O altă soluție este programarea online pe platformă, prin contul părintelui”. Ascultă:

Revenind la situația la nivel internațional, vaccinarea copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani a început și în Orientul Mijlociu. Emiratele Arabe Unite au aprobat vaccinul pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani pentru utilizare de urgență încă de la jumătatea lunii mai. Pe 2 iunie, și Israelul a adat undă verde imunizării acestei grupe de vârstă.

În zona Asiei, Singapore a început, de la 1 iunie, programul de vaccinare pentru adolescenți, însă pentru o categorie de vârstă mai amplă: 12-18 ani.

Aceeași decizie a luat-o și Japonia încă de la finalul lunii trecute, în timp ce autoritățile din Filipine au decis pe 26 mai să permită vaccinul Pfizer pentru utilizare de urgență la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

În fine, pe continentul american, Chile a aprobat, pe 31 mai, vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, în timp ce SUA și Canada permit încă de la mijlocul lunii mai administrarea vaccinului la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.