România amendată de CEDO cu 60.000 de euro pentru încălcarea drepturilor comunității LGBTI

cedo.jpg

Marș Bucharest Pride 2019
Sursa imaginii: 
Facebook/Asociatia ACCEPT, Diana Iorgulescu

Iustina Ionescu, avocată drepturile omului: Așteptăm din partea autorităților să înțeleagă odată pentru totdeauna că infracțiunile motivate de ură trebuie trebuie investigate rapid și cu profesionalism.

România a fost amendată de CEDO pentru lipsa de acțiune în cazul incidentului homofob de la Muzeul Țăranului Român din 2013.  Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 60.000 de euro pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI. Principala problemă este faptul că deși poliția și jandarmeria fuseseră chemate în timp util, nu au intervenit corect, se arată în decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului.

“Este a doua victorie în șase luni pe care comunitatea LGBTI și Asociația Accept o obțin la CEDO împotriva României și cu toate astea nu vedem niciun fel de măsură de îmbunătățire a situație pentru persoanele LGBTI din România luată de statul român”, spune avocata pentru drepturile omului, Iustina Ionescu.

După 3 ani de procese clasate în instanțele din România, avocata a dus la CEDO procesul intentat de Asociația ACCEPT și alți cinci petenți referitor la incidentele din seara zilei de 20 februarie 2013, când o proiecție de film a fost violent întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema din incinta MȚR, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare și neonaziste și amenințări cu moartea la adresa publicului și a organizatorilor.

Incidentele de atunci, deși nu sunt în niciun caz singurele rămase nerezolvate de autoritățile române și îndreptate împotriva comunității LGBTI, au rămas în memoria colectivă, stând la baza a două lungmetraje, printre care filmul distins cu mai multe premii internaționale „Câmp cu Maci”, al regizorului Eugen Jebeleanu.

CEDO taxează lipsa de profesionalism și homofobia poliției și procuraturii

“Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat faptul că autoritățile au rămas pasive în fața plângerilor, în fața telefoanelor la 112, datorită prejudecăților pe care polițiștii și procurorii le au referitoare la comunitatea LGBTI. Este o constatare foarte gravă în ceea ce privește niște funcționari obligați să aplice legea care spune că toți cetățenii trebuie tratați egal și trebuie să se acționeze cu profesionalism”, spune Iustina Ionescu.

Avocata susține acum că "Asociația ACCEPT așteaptă din partea autorităților, a poliției, a Procuraturii și a instanțelor de judecată să se instruiască și să înțeleagă odată pentru totdeauna faptul că infracțiunile motivate de ură, reglementate în Codul Penal și în legile speciale, trebuie aplicate și faptele trebuie investigate rapid, eficient și cu profesionalism.”

Până la instruirea personalului primul pas ar trebui să vină direct de la superiorii ierarhici este de părere avocata. “E nevoie de programe și planuri sistematice care să vizeze instruirea personalului pe o perioadă de mai mulți an. Mesajul ar trebui să fie dat de la nivelul șefilor acestor instituții care să își anunțe angajații că au toleranță zero față de discriminare la nivelul autorităților”.

Ce s-a întâmplat în 2013

În februarie 2013, proiecția filmului „The kids are all right”, din cadrul evenimentului Luna LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) de la Muzeul Taranului Roman (MTR) a fost întreruptă de un grup de activiști care au intrat în sală, au cântat imnul național și cântece bisericești, însoțite de remarci homofobe, dar și amenințări cu moartea. Autoritățile nu au intervenit la acel moment, deși un echipaj de jandarmi și unul de poliție se aflau la fața locului.

Filmul întrerupt pe 20 februarie 2013 la Muzeul Țăranului Român, “The Kids Are All Right”, este o portretizare cinematografică a unei familii gay din Statele Unite.

 
Iustina Ionescu, avocată drepturile omului: Așteptăm din partea autorităților să înțeleagă odată pentru totdeauna că infracțiunile motivate de ură trebuie trebuie investigate rapid și cu profesionalism