Coronavirus UK: Cât de mare e pericolul unui al treilea val cu tulpina indiană?

spital_blackburn.jpg

Spitalul din Blackburn
Blackburn, în nord vestul Angliei, a devenit epicentrul variantei indiene în UK
Image source: 
Wikipedia

Mai mulți experți care consiliază guvernul britanic în problema Coronavirus au sugerat amânarea datei eliminării restricțiilor din data prevăzută de 21 iunie. Aceasta urmează creșterii numărului de cazuri de infecție, mai ales cu noua variantă indiană a virusului. 

Cele mai recente date arată că numărul de infecții cu Coronavirus a crescut față de săptămâna trecută cu aproape 32% la o medie zilnică de peste 3.000, o cifră nemaiîntâlnită din aprilie. Care este este însă situația în teritoriu? Dr Tudor Toma este medic specialist pneumolog la un spital universtar din sudul Londrei. 

Tudor Toma: Aceasta este o cifră globală deoarece situația este răspândită oarecum neuniform pe teritoriul Marii Britanii. Sunt destul de multe cazuri în zona Manchester, în centrul Angliei, iar în Londra, unde noi primim o informare săptămânală, iar la ultima informare de la sfârșitul săptămânii trecute, ni s-a spus că cele mai multe cazuri sunt în nord-estul Capitalei în sectorul Harrow.

La noi în spital în ultimele săptămâni am avut multă vreme zero cazuri, au fost câteva cazuri care au mai rămas în terapie intensivă, iar recent, pentru că noi suntem un spital cu două localizări, avem în jur de 11 internați.

Am avut și noi o creștere, dar situația nu e nici pe departe comparabilă cu cea din decembrie 2020 – ianuarie 2021 când doar în cursul unei singure gărzi soseau 10 – 11 bolnavi de Covid.

Reporter: Dacă ne referim la vârsta pacienților, se vede vreo diferență de vârstă cu cea a bolnavilor internați în iarnă?  

Tudor Toma: Este dificil pentru mine că ar fi o diferență pentru că vedem ca același profil de pacienți. Impresia este că poate totuși sunt un pic mai tineri cei care vin, pentru că trebuie să ne gândim și de unde apar cazurile respective: cazurile actuale sunt în general la persoane care nu au fost vaccinate, persoane care au fost vaccinate doar cu o singură doză, iar după cum știm în Marea Britanie abia recent a fost coborâtă vârsta de vaccinare la 30 de ani, deci mai sunt tineri care fac boala și nu au fost vaccinați sau au făcut o singură doză.

Rămân în continuare pacienți care trebuie internați, sunt pacienți care sunt în continuare la risc, iar este vârsta rămâne un factor de risc și cei care nu s-au vaccinat și au prste 50 – 60 de ani riscul rămâne mare.

Reporter: Din punctul de vedere al formelor, sunt aceleași care apăreau astă iarnă?

Tudor Toma: Noi n-am văzut o diferență semnificativă în prima linie de spital, de exemplu între aspectul computer-tomografic sau aspectul radiologic al variantei Kent din ianuarie – februarie și cel al variantei chineze din primul val de anul trecut.

Nici acum nu sunt modificări semnificative din punct de vedere clinic să poți spune că atât pe baza simptomelor sau pe baza imaginilor radiologice ar fi o altă formă, un alt tip de boală. Manifestarea rămâne în continuare cu dificultate de respirație, scăderea oxigenului cu modificări în sticlă mată pe computer-tomograf care sunt la fel ca anul trecut, deci prezentarea clinică este asemănătoare, este identică practic, nu putem spune că acum putem diagnostica clinic o altă variantă.

Datele legate de variante sunt în mare măsură date de laborator și sunt coroborate cu aspectele epidemiologice care arată o transmitere mai rapidă a noilor variante.

Amânarea eliminării restricțiilor?

Reporter: Tot mai mulți experți, unii dintre ei sfătuitori ai guvernului se pronunță în favoarea amânării datei eliminării restricțiilor prevăzută în calendarul guvernului în principiu pentru data de 21 iunie. În opinia dumneavoastră s-ar justifica o astfel de amânare?


Adam Finn
Adam Finn este unul dintre experții care consiliază guvernul în chestiunea vaccinării
Image source: 
Sky News

Tudor Toma: Este greu pentru mine să spun dacă este justificat sau nu pentru că trebuie să ai imaginea globală corectă a situației epidemiologice din țară și în funcție de imaginea globală corectă este important să se ia o decizie sau alta.

Am văzut și eu că se vorbește despre amânarea datei ridicării restricțiilor, dar de data asta nu mai suntem într-o situație de val de îmbolnăviri, ci de îmbolnăviri sporadice la care sistemul de sănătate poate face față.

Reporter: Cu alte cuvinte situația de acum este diferită față de decembrie – ianuarie?

Tudor Toma: Absolut. Nu se compară situația din garda medicală de astăzi cu cea din ianuarie sau decembrie anul trecut, în majoritatea zonelor din Marea Britanie cu excepția celor unde se înregistrează o creștere.

Ar fi totuși dificil de spus că trebuie întârziată ridicarea restricțiilor, după părerea mea, mai ales că restricțiile au fost impuse pe o foarte lungă durată în Marea Britanie, unde există o senzație din partea publicului că trebuie să se termine odată cu restricțiile și cu pandemia.

Rămânem cum va hotărî comisia care primește toate datele, așa vom face și noi, însă n-aș vrea să rămânem într-o carantină permanentă în această țară.  

Reporter: Nici acum nu suntem de fapt în carantină, în Anglia toate magazinele sunt deschise, s-au reluat spectacole și evenimente sportive cu public. Vă întreb ca practician, vedeți o diferență pe care o fac vaccinurile?

Tudor Toma: Categoric. Este o diferență impresionantă, am văzut efectul imediat ce a început să crească numărul de persoane vaccinate cu o singură doză. Acum efortul este ca toată lumea să fie vaccinată cu o a doua doză și în acest mod să scadă riscul de infecție.

Sunt mai multe modelări în circulație în Marea Britanie: cei de la Imperial College Londra care au o predicție pentru viitor, sunt cei de la Warwick University care au și ei altă predicție. Unii sunt mai optimiști, alții mai pesimiști, dar toți spun că numărul de cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov-2 va crește.

Această creștere se va baza în primul rând pe persoanele care nu sunt vaccinate deoarece refuză să se vaccineze și știm că există comunități în Marea Britanie care sunt mai reticente la vaccinare față de alte comunități.

Apoi eficiență vaccinului este de 95% în protejarea de o formă severă a bolii, dar eficiența împotriva transmiterii este mai mică de 95%, deci și în populația vaccinată va exista un grup de persoane care tot vor face o formă ușoară de boală pe care o vor transmite.

Există apoi grupul celor care au fost vaccinați cu două doze și la care vaccinul nu a prins, iar un alt grup este cei care au făcut vaccinul dar care au alte afecțiuni nediagnosticate și care sunt la risc.

Oricum, ideea este că va exista un grup populațional care va genera cazuri în momentul în care se ridică complet măsurile de restricție.

Presiune asupra sistemului medical

Reporter: Deci boala Covid nu va dispărea complet.


NHS Coronavirus
Sistemul Național de Sănătate (NHS) a fost greu încercat în ultimul an de pandemie
Image source: 
AFP

Tudor Toma: Absolut. Problema fundamentală este dacă numărul noilor cazuri va fi atât de mare încât să sufoce din nou sistemul medical sau dacă va face față, mai ales că în sistemul medical avem pacienți care nu au fost tratați și care acum așteaptă să fie tratați.

Reporter: Deci există o presiune din partea acelora care suferă de alte boli, au fost amânați din cauza pandemiei și acum încep să revină în sistem.  

Tudor Toma: Există operații care au fost amânate, există tratamente împotriva unor boli cum ar fi cancerul care au fost amânate, Serviciul Național de Sănătate (NHS) este oarecum aglomerat și problema este dacă numărul cazurilor de Covid va fi mare sau suficient de mare ca să sufoce NHS și sperăm că nu va fi așa pentru că totuși numărul celor vaccinați în marea Britanie a fost și este în continuare foarte mare: aproape 75% dintre adulți au primit prima doză și aproape 50% au primit ambele doze.

Mai este un alt aspect: persoanele sub 30 de ani, nevaccinate, care fac în continuare boala, o transmit...

Reporter: Grupul 10 – 19 ani este cel mai afectat de noile infecții.

Tudor Toma: De aici vor apărea în continuare cazurile și oricât am vaccina tot vor apărea cazuri, dar asta nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente, aceasta este situația epidemiologică în această pandemie.

Schimbări de comportament

Reporter: În perioada de la începutul pandemiei s-au produs anumite schimbări de comportament care au ameliorat starea de igienă, au creat unele reflexe de distanțare. Nu credeți că și aceste elemente pot duce la reducerea infecțiozității?


Dr Tudor Toma
Dr Tudor Toma spune că situația de acum este mult mai bună decât la vârful celui de-al doilea val în ianuarie 2021
Image source: 
Petru Clej

Tudor Toma: Aici sunt cel puțin două aspecte. Am observat că alte afecțiuni care erau influențate de anumite infecții virale cum ar fi de exemplu bronșita cronică obstructivă ca să aibă o exacerbare datorită unei infecții virale, a scăzut numărul de exacerbări din cauza protecției împotriva Coronavirus a ajuns o protecție și pentru alte infecții: numărul de cazuri de gripă obișnuită a scăzut.

În medicina respiratorie noi discutăm cum ar trebui să preluăm aceste lucruri bune ca să protejăm pacienții respectivi și pe viitor. Recent am văzut un studiu cu privire la modificările în populație: vor rămâne în continuare persoane care vor păstra distanțarea socială chiar dacă regulile sunt ridicate, cum ar fi spălarea mâinilor și acoperirea feței.

Știm acum clar că dacă porți mască în zone aglomerate se reduce riscul de transmisie a unor infecții virale pe cale respiratorie și așa cum era încă în trecut în țările asiatice unde în zonele aglomerate masca era acceptată din punct de vedere social, cred că așa va rămâne și aici.

Bineînțeles că nu toată lumea va purta mască pentru că există acest curent anti-mască foarte important, dar aceasta este o concluzie obiectivă clară din pandemie, sunt elementele de igienă, de distanțare, de protecție, care au ajutat și probabil că vor ajuta și pe viitor.

Reporter: A devenit de asemenea clar că persoanele în vârstă trebuie să se protejeze mai mult.

Tudor Toma: Nu numai aceasta, dar a devenit clară importanța sistemului imunitar. De fapt știam și dinainte dar acum a devenit clar că imunitatea scade cu vârsta. Imunitatea ar trebui ajutată nu doar prin protecție cât și prin elemente de îngrijire generală gen nutriție, exercițiu fizic, inclusiv calitatea aerului este importantă, legată de schimbările climatice și alte astfel de elemente.

 
Ascultați interviul cu dr Tudor TOMA realizat de Petru CLEJ