Turism în Europa: speranțe de redresare sunt, dar situația sanitară rămâne incertă

În timp ce măsurile de relaxare sunt luate de-a lungul și de-a latul Europei și vaccinarea avansează, sectorul turistic se arată nerăbdător să-și repornească motoarele. Experții însă, îndeamnă la prudență.

Bineînțeles, cele mai nerăbdătoare țări se dovedesc a fi cele din zona mediteraneană, ale căror economii sunt foarte dependente de sectorul turistic.

Astfel că ele au decis, pe cont propriu, să se deschidă pentru vizitatori. Începând de sâmbătă, turiștii străini au voie să intre în Grecia dacă sunt vaccinați sau dacă pot prezenta un test negativ. Și muzeele s-au redeschis, inclusiv emblematicele ruine de pe Acropole.

Turiștii sunt așteptați și în Portugalia. Sute de mii de turiști britanici sunt așteptați, aceștia reprezentând, de obicei, grosul vizitatorilor țării de la extremitatea vestică a Europei.

Relaxarea restricțiilor se face simțită și în Italia, o altă destinație europeană de top. Și exemplele pot continua.

Vom înțelege mai bine nerăbdarea acestor țări de a se redeschide pentru turiști dacă vom arunca o privire către pierderile generate de pandemie.

Publicația franceză La Tribune spune că Grecia, de exemplu, a cunoscut anul trecut „cel mai prost an turistic din ultimele decenii, cu doar 7 milioane de vizitatori, comparativ cu un record de 33 de milioane în 2019 – adică de trei ori mai mult decât întreaga populație a țării.

În timp ce confrații de la El Pais citează un anunț al platformei de închiriere Airbnb, care estimează o creștere „cu 13% a rezervărilor în întreaga lume, comparativ cu anul trecut”.

Optimism timid

Însă redresarea sectorului turistic european va mai avea nevoie de timp, avertizează comisarul european pentru piața internă Thierry Breton.

Iar dacă acum se poate călători prin Europa într-o relativă siguranță, nu e clar în ce măsură europenii chiar își vor dori să iasă mai mult mult în străinătate în următoarele săptămâni - și mai ales, pe distanțe mai mari.

Potrivit estimării postului de radio Europe 1, pandemia a schimbat cumva obiceiurile și francezii preferă pentru acest an destinațiile interne.

În acest context, permisul medical european ar putea contribui la facilitarea călătoriilor pe continent.

Potrivit presei europene, documentul va include un cod QR și ar trebui să fie disponibil începând cu a doua jumătate a lunii iunie.

Dar aceasta nu înseamnă nicidecum o deschidere necontrolată. Dacă o țară se va vedea afectată de o creștere a contaminării, ea ar trebui să poată reacționa în termen de 48 de ore închizând frontierele sau stabilind o carantină.

Iar problema testelor PCR gratuite în toate țările Uniunii rămâne una asupra căreia statele membre nu s-au pus de acord.

Toate aceste semne de întrebare nu fac decât să ne amintească și de avertismentele experților în sănătate, care ne spun că pericolele legate de pandemie nu au trecut cu totul, chiar dacă sezonul cald va permite un moment de respiro.

Așa cum comentează publicația greacă Efimerida ton Syntakton, se simte un timid optimism în rândul populației.  Călătorii, fie ei germani, englezi sau ruși, sunt, desigur, fericiți la ideea că ar putea petrece câteva zile de relaxare la soare, într-o stațiune de pe litoral.

La fel ca și hotelierii greci, întreprinderile familiale, angajații și lucrătorii sezonieri care așteaptă cu nerăbdare să se poată întoarce la muncă. 

Așadar, cu toate că situația pandemică rămâne alarmantă, există o licărire de speranță și optimism că acest sezon turistic se va dovedi, totuși, mult mai bun decât cel de anul trecut.

(Pentru documentarea acestui articol s-au folosit ca surse publicațiile Toute L’Europe și Eurotopics).

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 mai 2021