China: Cea mai scăzută rată a creșterii populației din ultimii 40 de ani

china.png

Shanghai, China, 10 mai 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Potrivit recensământului din 2020, publicat săptămâna aceasta, populația Chinei a ajuns la 1,41 de miliarde de locuitori, o creștere a populației cu 5,38% în 10 ani, cea mai scăzută rată de la adoptarea politicii copilului unic, la sfârșitul anilor 1970.

Astfel, autoritățile de la Beijing se văd nevoie să îndemne cuplurile să aibă mai mulți copii pentru a evita un declin ireversibil.

Cu toate acestea, China a fost foarte aproape să își atingă obiectivul stabilit în 2016, și anume, ca până în 2020 să ajungă la o populație de 1,42 de miliarde de locuitori.

În ultimele luni, presa chineză de stat a devenit din ce în ce mai pesimistă, susținând că populația ar putea începe să scadă în următorii ani. Organizația Națiunilor Unite prevede că numărul persoanelor care trăiesc în China continentală va ajunge la un nivel maxim în 2030, apoi va intra în declin.

În 2016, China a schimbat politica copilului unic – impusă la sfârșitul anilor 1970 pentru a pune capăt exploziei demografice de la acea vreme – în prezent doi copii fiind limita.

Rata natalității în scădere

În ciuda acestui fapt, din 2017, rata natalității a scăzut constat. În 2019 a scăzut la 10,48 la mia de locuitori, cea mai mică rată de la fondarea Chinei comuniste în 1949.

Existe mai multe cauze care au dus la scăderea ratei natalității: scăderea numărului de căsătorii, costul locuinței și al educației, sarcinile la o vârstă înaintată pentru femeile care se concentrează mai mult pe carierele lor...

Demografii au atras atenția autorităților asupra evoluției în stil japonez sau sud-coreean, cu o scădere a populației și un exces de bătrâni în comparație cu tinerii și persoanele active din punct de vedere profesional.

În martie, Parlamentul a adoptat un plan de creștere treptată a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, o măsură care nu se buc.ră de popularitate

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24