„Rob Petrosian”, fanul lui Trump care pretinde că este jurnalist la Casa Albă (anchetă France24)

fals.png

Image source: 
France24

Este prezent peste tot. Pe Twitter, Facebook, TikTok, Instagram, Parler, YouTube, Telegram și chiar Pinterest, un cont denumit „Rob Petrosian” publică zilnic fotografii și video-uri din presupusa sa viață de jurnalist la Casa Albă și a strâns până acum milioane de aprecieri. 

Investigațiile efectuate de echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24 cu privire la conturile de pe rețelele de socializare sub numele de „Rob Petrosian” au ajuns la concluzia că acesta din urmă nu este un jurnalist adevărat și că, foarte probabil, locuiește în afara Statelor Unite. Singurul său scop: discreditarea actualei administrații de la Casa Albă

Pe TikTok, până în noiembrie 2020, pretindea că este corespondentul ziarului Washington Post la Casa Albă. În prezent, se pare că și-a redus pretențiile, prezentându-și conținutul sub genericul: „Știri și evenimente pentru Donald Trump”.

Pe majoritatea acestor platforme, „Rob Petrosian” scrie că locul său de muncă este la Casa Albă, sugerând că lucrează în continuare pentru președinție și că va fi în continuare jurnalist. În momentul de față postează în principiu video-uri cu Joe Biden – însoțite de comentarii sarcastice – dar și video-uri cu Donald Trump.

Analizându-i postările și conturile personale, este din ce în ce mai clar că narațiunea relatată de acest „jurnalist de la Casa Albă” este inventată de la A la Z. Fotografiile care îl arată pe „Rob Petrosian” la Casa Albă au fost de fapt editate în Photoshop, iar video-urile evenimentelor de la Casa Albă au fost furate de pe conturile adevăraților jurnaliști.

Narațiuni pro-Trump și anti-Biden

Dându-se drept jurnalist, „Rob Petrosian” a făcut din conturile sale instrumente de dezinformare. Într-un tweet, el susține că americanii refuză să îl numească pe actualul ocupant al Casei Albe „președinte”, potrivit unui sondaj...care de fapt nu a existat niciodată.

Pe 5 aprilie a.c., „Rob Petrosian” a publicat un video de la Casa Albă vizionat de peste 130.000 de ori. În descrierea postării el spune că Joe Biden urmează să fie internat în spital. Echipa Les Observateurs a postului TV francez France 24 a analizat această postare și a concluzionat că acest video este realizat pe vremea când Joe Biden nu era președinte.

Aceasta nu este prima informație falsă publicată de „Rob Petrosian”. Pe 26 martie, el afirma că Kamala Harris nu este american, ci indian; cu o săptămână mai devreme publicase rezultatele unei anchete – de asemenea inexistentă – potrivit căruia 40% din voturile din Arizona, Georgia și Pennsylvania au fost modificate de China și Iran.

În toată această antologie de informații false există multe postări lingușitoare la adresa lui Donald Trump: „Patrioții îl iubesc pe președintele Trump”, „Trump este cel mai bun președinte din toate timpurile” sau chiar „Președintele Trump a fost întotdeauna cel mai popular președinte din America”.

Majoritatea tweet-urilor conțin erori de ortografie și de punctuație în limba engleză, ceea ce dă de înțeles că limba maternă a autorului nu este engleza și că în mod evident nu este jurnalist.

Conturile lui „Rob Petrosian” seamănă cu cele ale unui jurnalist obișnuit, cu imagini filmate la Capitoliu, în Biroul Oval, etc. Majoritatea acestor imagini sunt de fapt preluate de pe alte conturi, cele ale jurnaliștilor și fotojurnaliștilor adevărați, precum Jabin Botsford, fotojurnalist la ziarul Washington Post.

„Rob Petrosian” a furat de la acesta, printre altele, imagini cu Joe Biden discutând cu  membrii Partidului Democrat.

Contactat de către echipa Les Observateurs, ziarul Washington Post ne-a confirmat că această persoană – și oricare alt pseudonim folosit în trecut – nu a lucrat niciodată pentru cotidianul american.

Aceste conturi au o audiență cumulativă considerabilă: peste 5.000 de abonați pe Instagram și 10.000 pe Twitter. Succesul este considerabil pe TikTok: peste 290.000 de abonați și 4.8 milioane de aprecieri. Unele dintre video-uri au aproape un milion de vizionări.

Cine se află în spatele personajului „Rob Petrosian”?

Echipa Les Observateurs a încercat să îl contacteze pe „Rob Petrosian” pentru a afla motivele – politice sau nu – ale existenței acestor conturi. Am trimis mai multe cereri de mesaje, dar și e-mail-uri, însă conturile ne-au ignorat cererile și ne-au blocat accesul.

Deși nu putem confirma cine este în spatele conturilor „Rob Petrosian”, am putut urmări amprenta digitala a acestor conturi. Datorită unor instrumente online, am reușit să depistăm parțial un număr de telefon turcesc asociat contului de Instagram „Rob Petrosian”. În plus, într-un tweet despre Donald Trump, acesta din urmă a folosit în mod repetat majuscula „i” cu un punct, literă din alfabetul turcesc.

 

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24