Un țăran belgian a mutat o piatră de hotar și a deplasat granița cu Franţa

borna belgia franta granita.jpg

Image source: 
lavoixdunord.fr

Un fermier din localitatea belgiană Erquelinnes, care a mutat o piatră de hotar pentru a-şi mări terenul sau a-şi putea folosi acolo tractorul, a deplasat astfel graniţa dintre Belgia şi Franţa cu 2,29 metri, anunță agenţia EFE.

Deplasând piatra grea de 150 de kilograme agricultorul a schimbat astfel o frontieră delimitată în anul 1920 prin Tratatul de la Courtrai, mărind puţin teritoriul belgian în dreptul localităţii sale în detrimentul celei vecine din Franţa, Bousignies-sur-Roc.

Modificarea hărţii a fost descoperită de către un grup de pasionaţi de istorie în timp ce parcurgeau acel loc orientându-se cu hărţi vechi.

Acea piatră de hotar, inscripţionată cu anul 1819, a marcat delimitarea frontierei după înfrângerea lui Napoleon în anul 1815 în bătălia din localitatea belgiană Waterloo, înainte ca Belgia să se formeze ca stat în 1830.

Potrivit declaraţiilor date de unii localnici presei franceze, respectivul agricultor a mutat piatra pur şi simplu pentru a-şi extinde terenul sau pentru a-şi putea manevra mai bine tractorul.

''A fost mutată limita din 1819, Belgia şi municipiul nostru s-au mărit. Evident că francezii nu vor fi de acord, va trebui să reaşezăm lucrurile la locul lor'', a scris pe Facebook primarul din Erquelinnes, David Lavaux, care s-a deplasat la faţa locului împreună cu o echipă a postului de televiziune francez TF1.

Guvernul belgian i-a cerut deja agricultorului să mute piatra înapoi, avertizându-l că altfel riscă să ajungă în fața instanţei de judecată.