Germania vrea să ridice mai multe restricţii pentru cetățenii vaccinați

covid_germania.png

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Guvernul german va ridica mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva Covid-19, între care obligativitatea unui test negativ la intrarea în magazine sau limitările întâlnirilor private, a anunţat marţi ministrul Justiţiei, Christine Lambrecht, notează AFP, citată de G4media.

Conform unui text adoptat marţi de guvern şi care urmează să fie votat la sfârşitul săptămânii de către parlament, persoanele vaccinate se vor putea ”întâlni în privat fără restricţii”, a spus ministrul Justiției:

Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la cumpărături, la coafor sau să viziteze o grădină botanică, de exemplu”, a declarat Christine Lambrecht.

Restricţiile de circulaţie recent introduse de la ora 22:00 nu se vor mai aplica persoanelor care au primit două doze de vaccin.

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag-ul, va vota acest text joi şi Bundesrat-ul, camera superioară, vineri. Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare în acest weekend.

Mai mult de 6,7 milioane de persoane au primit luni ambele doze de vaccin anti-COVID-19 în Germania şi aproape 24 de milioane o doză, potrivit Institutului Robert Koch.

Țară puternic afectată de un al treilea val epidemic în această iarnă, Germania a adoptat timp de câteva luni numeroase restricţii, de la închiderea barurilor, restaurantelor, spaţiilor culturale şi a celor sportive, până la închiderea magazinelor neesenţiale, limitarea drastică a întâlnirilor private sau chiar restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

Față de multe alte ţări europene, guvernul german nu a prezentat încă un calendar pentru redeschiderea acestor activităţi.

A trebuit să restricţionăm drepturile fundamentale în timpul crizei sanitare pentru a proteja viaţa şi sănătatea. A fost extrem de dureros pentru mine, ca ministru al Justiţiei”, a subliniat Christine Lambrecht. ”De asemenea, am spus întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restabilite de îndată ce restricţionarea lor nu mai este justificată”, a adăugat ministrul social-democrat.

Scăderea ratelor de infectare şi faptul că tot mai mulţi oameni se vaccinează îmi oferă încredere că putem trece rapid la alte etape de deschidere”, a concluzionat ea, subliniind că ”pandemia nu s-a încheiat încă”.

Conform rapoartelor, Germania are până marţi 3.433.516 de cazuri de COVID-19 declarate oficial de – o creştere cu 7.534 în 24 de ore şi 83.591 de decese, în creştere cu 315 față de luni.