Banchet organizat de OMS în plină pandemie? Fals!

oms.png

Image source: 
France24

De la sfârșitul lunii martie, pe platforma Facebook circulă intens o postare care sugerează că Organizația Mondială a Sănătății ar fi organizat un dineu cu câteva sute de persoane, sfidând astfel măsurile de distanțare. Echipa Les Observateurs a postului TV France 24 demonstrează că imaginea este reală dar veche de câțiva ani...

„Fără mască, fără distanțare pentru ei. Aici înțelegem că ne iau de proști”, anunță  o postare publicată pe 31 martie pe Facebook, însoțită de o fotografie cu un banchet somptuos.

Nu numai că această fotografie nu are nicio legătură cu OMS, dar este veche de câțiva ani. Prin efectuarea unei căutări inverse de imagine, utilizând de exemplu, motorul de căutare TinEye, aceasta poate fi găsită  în articolele ilustrate  publicate pe mai multe site-uri, britanice, finlandeze, grecești sau ecuadoriene.

Imaginea arată de fapt unul dintre banchetele organizate în fiecare an pentru câștigătorii Premiului Nobel. Evenimentul din poză a avut loc „la Primăria Stockholm” (Suedia) pe 10 decembrie 2014, așa cum indică legenda fotografiei, disponibilă pe site-ul European pressphoto agency (EPA). Majoritatea site-urilor care o preiau atribuie creditele de imagine fotografului Claudio Bresciani.

Dacă cina cu pricina a reușit să adune laolaltă peste o mie de invitați, fără nicio considerație pentru măsurile de protecție, este pentru că a avut loc cu mult înainte de pandemia Covid-19.

Evenimentul OMS din 2020 a fost anulat din cauza contextului pandemic, iar ceremonia de decernare a premiilor Nobel din 10 decembrie 2020 a avut loc online. Această măsură a fost o modalitate, potrivit Fundației Nobel, de a lua în considerare „restricțiile legate de distanțarea socială”.

 

Traducere de Magda Savițchi după France24