Ministrul Educației propune extinderea anului școlar, revenirea la trimestre și vacanță de vară mai scurtă

Sorin Cîmpeanu a anunţat că ar putea fi modificată structura anului şcolar şi să se revină la trimestre în loc de semestre, însă va exista o discuţie amplă cu sindicatele, asociaţiile de părinţi şi ale elevilor. Ministrul Educaţiei a precizat că, îndiferent de varianta pe care se va merge, va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022

 

„Acest an școlar ar urma să înceapă pe 13 septembrie. Pledăm pentru extinderea duratei anului școlar, dar în acelați timp e nevoie și de predictibilitate. Ministerul Educației e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, duminică, la Digi24.

El a anunțat că Ministerul Educației va propune din timp extinderea anului școlar. "Ministerul Educației oricum susține extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci e nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor”, a precizat ministrul, adugând că revenirea la 3 trimestre „poate fi o variantă de luat în calcul”: „Sunt argumente pro și contra, e nevoie de consultare publică. Nu excludem nicio varianta, nici revenirea la trimestre dacă va exista un consens al profesorilor, elevilor și părinților in acest sens, dar numai după consultări și nu mai devreme de anul școlar 2022-2023.”

Societatea Academică din România și mai multe asociații de elevi au făcut un apel către clasa politică să restructureze anul școlar, în așa fel încât vacanțele să fie mai scurte. Semnatarii petiției cer ca vacanța de vară să se încheie pe 1 septembrie, pentru că România are cel mai scurt an școlar din Uniunea Europeană.

 

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA: