Investitorii străini continuă să evite Bosnia Herțegovina

bosnia.jpg

Vareš, Bosnia Herțegovina, martie 2021
Image source: 
Adi Kebo/zurnal.info via inforadar.ba/

Revista presei Europa Plus:

- Tirana a aniversat recent 30 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Albania și Statele Unite, într-un moment în care tendințele autoritariste din țara balcanică se fac simțite tot mai puternic;

- Reprezentanții serviciilor hoteliere și restaurantelor din Muntenegru, spun că nu au mai primit niciun fel de sprijin guvernamental de 13 luni, mai exact de la începutul pandemiei

O cetățeană bosniacă din Elveția a anunțat recent că renunță la ideea de a reveni în țara sa de origine și a începe aici o mică afacere, după ce autoritățile locale i-au cerut bani pentru informații de rutină privind condițiile legale pentru investiții. Cazul readuce în prim plan situația dezastruoasă a investițiilor străine din Bosnia-Herțegovina, relatează publicația inforadar.ba.

”Am renunțat la ideea de a reveni în țara mea. Nu am vrut decât să aflu ce tip de întreprindere trebuie să înființez pentru a-mi desfășura activitatea și care este nivelul taxelor și impozitelor, dar pentru asta mi s-au cerut bani...”, spune cetățeana care a dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit sursei citate.

Este doar un exemplu care ilustrează relația dintre instituțiile statului bosniac și potențialii investitori și de aceea nu trebuie să ne mirăm că investițiile străine în Bosnia Herțegovina sunt la un nivel neglijabil, comparativ cu alte state din Balcani, scrie publicația.

”Motivele sunt multe, atât de ordin intern dar și de imagine. Investitorii privesc în continuare țara noastră ca pe o zonă conflictuală. Apoi avem probleme enorme cu corupția. Infrastructura, și cea rutieră și cea feroviară, sunt la pământ. Nu reușim să intrăm în comunitatea piețelor în dezvoltare, alături de Slovenia, Croația sau Serbia”, explică analistul economic Admir Čavalić.

 

”O amenințare existențială la adresa democrației albaneze”

Mai mulți cercetători, diplomați și istorici au participat recent la Tirana la ceremonia de aniversare a 30 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Albania și Statele Unite, într-un moment în care tendințele autoritariste din țara balcanică se fac simțite tot mai puternic, transmite publicația zeriamerikes.com.

Invitatul de onoare al conferinței, istoricul Elez Biberaj, director al departamentului Eurasia al postului Vocea Americii, a transmis un mesaj în care nu s-a ferit să afirme că ”în ultimii ani Albania a cunoscut un regres considerabil pe calea democrației și o întărire a autoritarismului, ceea ce o face să fie unul din cele mai disfuncționale și corupte state din Europa”.

”Polarizarea politică, corupția generalizată în rândul politicienilor, și mai ales a celor de nivel înalt, crima organizată și cultura impunității continuă să constituie o amenințare existențială la adresa democrației albaneze”, spune el.

”Instituțiile statului au un rol esențial în lupta împotriva corupției, dar tocmai funcționarii guvernamentali, parlamentarii, polițiștii, tribunalele, judecătorii, procurorii sunt cei care zădărnicesc această luptă”, a mai spus istoricul potrivit sursei citate.

Ambasadoarea Statelor Unite în Albania, Yuri Kim, a reamintit la rândul său că ”SUA rămâne un prieten și un partener al Albaniei în eforturile sale de consolidare a democrației și susține procesul de integrare al Albaniei în Uniunea Europeană și în NATO”

Albania și Statele Unite au reluat relațiile diplomatice oficiale în 1991, după 45 de ani de dictatură comunistă în Albania.

 

Sectorul HORECA din Muntenegru în pericol

Reprezentanții serviciilor hoteliere și restaurantelor din Muntenegru, care s-au reunit recent în prima Asociație națională, atrag atenția că acest sector nu a primit niciun fel de sprijin guvernamental de 13 luni, mai exact de la începutul pandemiei și că se află în pragul colapsului, transmite publicația pobjeda.me.

Asociația, care în 10 zile de la crearea sa a strâns peste 5500 de mebri din întreaga țară, solicită guvernului sprijin de urgență pentru producători, agenții de turism, laboratoare gastronomice, întreprinderi de transport, agenții de marketing, furnizori, toți grav afectați de restricțiile impuse de pandemie.

”Pentru că de mai bine de un an nu mai avem aproape nicio formă de venituri, obiectivul nostru este de a uni toate forțele angajaților – chelneri, barmani, bucătari, dar și ale proprietarilor de hoteluri și restaurante pentru a rezolva problemele care țin de necesitățile elementare  și a depăși această criză care ne afectează pe toți”, transmite asociația.

Potrivit unui studiu al asociației, 44% dintre angajații din sectorul HORECA din Muntenegru au declarat că nu au primit niciun sprijin financiar în primul trimestru al acestui an, iar 40% dintre angajatori nu au îndeplinit formalitățile legale pentru obținerea ajutorului de stat.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Svetislav Dragovic - Bosnia Herțegovina
Laçi Kridens - Albania
Luka Sitarica - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 

 
Revista presei Europa Plus din 6 aprilie 2021