La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara s-a stricat tomograful. Pacienții cu Covid, investigați la alte spitale

tomograf_timisoara.jpg

Tomograful de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a fost cumpărat în 2018.
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Computerul tomograf de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara s-a stricat. Reparația durează cel puțin o săptămână, așa că pacienții cu Covid vor fi investigați la alte două spitale. În ultimele șase luni, aparatul cumpărat în 2018 a făcut 10.000 de scanări doar la cei infectați cu coronavirus

.Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara nu le mai face tomografii pacienților infectați cu SARS Cov 2. Investigațiile sunt de un mare ajutor medicilor, care pot stabili cât este de puternică afectarea pulmonară și cât de gravă este starea pacientului. Medicii de la „Babeș” au anunțat încă din ianuarie că tomograful poate ceda în orice moment. 

 

Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. E de peste 1.000 de ori mai mult decât în perioada similară din 2019. Am făcut, de asemenea, mii de investigații unor pacienți cu alte afecțiuni pulmonare. Tubul de raze al aparatului, una dintre componentele esențiale, s-a consumat și trebuie înlocuit”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al spitalului timișorean.

 

Reparația poate dura chiar și o săptămână. În acest interval, ambulanțele care aduc pacienți la triaj vor fi redirecționate către Spitalul Județean și Spitalul Municipal, care au CT-uri funcționale. „Este vorba despre câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Sunt convins că ne vor ajuta colegii de la cele două spitale, dar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”, spune, la rândul lui, dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.

 

Actualul computer tomograf a fost achiziționat în 2018. În ianuarie 2021 a fost lansată o licitație pentru cumpărarea unui nou aparat. Spitalul, care ține de Primăria Timișoara, era dispus să plătească până la 6,8 milioane de lei. Procedura a fost însă anulată, după ce unica ofertă primită a fost declarată neconformă. „Vom relua această licitație, documentația a fost retrimisă spre SEAP, probabil în două săptămâni va fi reluată. Dacă totul merge bine de această dată, va dura cam două luni”, a mai spus dr. Oancea.