Mausoleele din Timbuktu, distruse de jihadiști, au fost restaurate integral

timbuktu.png

Unul din mausoleele din Timbuktu, care datează din secolul XV
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Mausoleele sfinților musulmani din Timbuktu, monumente din patrimoniul UNESCO, cu însemnătate istorică pentru poporul din Mali, au fost reinaugurate simbolic la începutul acestei săptămâni, după lucrări complexe de restaurare care au început după distrugerile grave suferite în urma atacurilor jihadiste din 2012.

În septembrie 2016, Curtea Penală Internațională (CPI) l-a condamnat pe jihadistul malian Ahmad al-Faqi al-Mahdi la nouă ani de închisoare pentru că, în 2012, a „condus intenționat atacuri” vizând nouă mausolee din Timbuktu, clasificate drept Patrimoniu mondial al Unesco din 1988.

Bărbatul era membru al Ansar Dine, una dintre grupările jihadiste legate de Al-Qaeda care au controlat nordul statului Mali timp de aproximativ zece luni în 2012, înainte de a fi dat în căutare de un grup de intervenție internațional lansat în ianuarie 2013 de către Franța.

CPI, cu sediu la Haga, a estimat că Ahmad al-Faqi al-Mahdi a cauzat daune în valoare de 2,7 milioane de euro și a dispus acordarea compensațiilor victimelor acestui tragic eveniment.

De asemenea, CPI a cercetat în iulie 2020 și procesul unui alt jihadist malian, Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud, considerat comisar al poliției islamice la Timbuktu.

El este urmărit penal pentru că a participat și la distrugerea mausoleelor ​​din Timbuktu,  și pentru crime de război, crime împotriva umanității, viol și sclavie sexuală comise în contextul căsătoriilor forțate.

În ceea ce privește despăgubirile simbolice, insituția de justiție a emis plata unui euro cu valoare simbolică statului malian și comunității internaționale.

Impunitatea nu este o opțiune

Oferirea acestui ,,euro simbolic’’, în cadrul ceremoniei de la Bamako, constituie „încoronarea unei hotărâri judecătorești care sancționează distrugerea bunurilor culturale și le cataloghează drept crime de război”, a subliniat președintele în exercițiu al statului Mali, Bah Ndaw.

Această decizie trebuie să devină „un exemplu”, a spus el, deoarece atacurile jihadiste soldate cu morți continuă și acum în nordul și centrul Mali cât și în țările vecine precum Burkina Faso și Niger.

Acest euro este „un simbol incomensurabil al prejudiciului pe care l-am suferit cu toții și al disponibilității noastre de a spune „Fie ca niciodată să nu se mai întâmple așa ceva!”,  a spus Mama Koité Doumbia, președintele Fondului în beneficiul victimelor, un organism independent înființat în baza Statutului de la Roma, tratat fondator al CPI.

Procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, la rândul său, a evidențiat încă o dată angajamentul serviciilor sale de a „apăra ceea ce întemeiază identitatea noastră comună”.

Patrimoniul cultural malian este „oglinda umanității”, a spus ea, insistând că „impunitatea nu este o opțiune” și că „victimele trebuie compensate iar demnitatea lor restabilită”.

 

Traducere de Magda Savițchi, după France24