Timișoara iese din carantină după trei săptămâni. INSP nu a avizat măsura

timisoara.jpg

După trei săptămâni, la Timișoara va fi ridicată carantina
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda ies în carantină. Institutul Național de Sănătate Publică nu a fost de acord cu măsura, dar CJSU Timiș a votat masiv în favoarea ei. De joi, la Timișoara se redeschid terasele, cu restricțiile naționale.

 

Direcția de Sănătate Publică Timiș a trimis către INSP analiza pentru ridicarea carantinei în Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă. Răspunsul: măsurile ar trebui prelungite. În ședința CJSU de miercuri după-amiază s-a decis însă că nu mai e nevoie de restricții suplimentare față de cele impuse, prin hotărâre de guvern, la nivel național.

 

Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea sau ridicarea acesteia. Această analiză trebuie avizată de INSP. Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept, nefiind necesar un vot în cadrul CJSU. Analiza de risc efectuată de DSP Timiș propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri, dar INSP nu a avizat-o. În cadrul ședința CJSU s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală. Nu s-a aprobat prelungirea, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri”, spune prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth.

 

În aceste condiții, de joi, 1 aprilie, începând cu ora 0, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc. Rămân însă în vigoare restricțiile prevăzute prin hotărâre de guvern și instituite de duminică, 28 martie. 

 

Astfel, în Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 5 și 18, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în hotărârea de guvern. E la fel și în Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă, unde ratele de infectare depășesc 7,5  / 1.000 de locuitori. 

 

Dacă incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7 / 1000 de locuitori, dar mai mare decât 4,5, programul cu publicul al operatorilor economici va fi redus până la ora 18 doar vineri, sâmbătă și duminică și se va menține pentru aceste zile ora 20 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21.

 

Timișoara, Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă au intrat carantină din 8 martie. Inițial, măsura a fost valabilă 14 zile. Apoi a fost prelungită cu trei zile de șeful DSU Raed Arafat, iar ulterior, cu alte șapte zile, prin decizie CJSU. Când localitățile au intrat în carantină, ratele de infectare erau: Timișoara – 7,30, Moșnița Nouă – 12,39, Dumbrăvița – 9,88, Giroc - 10,47 și Ghiroda - 6,39. Miercuri, 31 martie, cifrele erau după cum urmează: Timișoara – 7,64, Moșnița Nouă – 9,95, Dumbrăvița – 5,55, Giroc – 9,19 și Ghiroda – 7,33. Cel mai mult, Timișoara a ajuns la 8,49 / 1.000 de locuitori, dar indicele este în scădere de săptămâna trecută. Primarul Dominic Fritz a votat, de această dată, în favoarea ridicării carantinei.