Guvernul belgian, obligat de un tribunal din Bruxelles să ridice, în 30 de zile, toate restricțiile anticoronavirus

brussels-4682216_1920.jpg

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale
Sursa imaginii: 
pixabay.com

​Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, relatează Politico și Agerpres. În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi,.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Judecătorul a admis argumentul conform căruia guvernul nu a prezentat o bază legală suficientă pentru impunerea restricțiilor și i-a acordat un termen de 30 de zile pentru remedierea situației. Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale - unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei. Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.