De ce un sindicat al angajaților Amazon ar avea o semnificație istorică

amazon.png

Image source: 
Captură ecran France24

Aproximativ 6.000 de angajați ai centrului de distribuție Amazon din Alabama și-au exprimat luni votul cu privire la crearea unei organizații sindicale. Constituirea unui sindicat ar fi o premieră pentru gigantul comerțului online, care până acum a reușit să evite acest lucru. Pentru Statele Unite, acest act ar reprezenta o dovadă clară a unei schimbări de mentalitate.

Bessemer, un orășel de 20.000 de locuitori din inima Alabamei, a devenit în ultimele luni centrul unei bătălii sindicale istorice în Statele Unite. Cei 6.000 de angajați ai centrului de distribuție Amazon s-au pronunțat aici cu privire la crearea primei organizații sindicale din imperiul comerțului online pe teritoriul american.

Deoarece număratul voturilor poate dura câteva zile, va trebui să mai așteptăm până să aflăm rezultatul care poate schimba extrem de mult situația și nu numai pentru Amazon.

Întâi de toate, votul acesta este de o importanță aparte din cauza faptului că Amazon dintotdeauna s-a împotrivit sindicalismului din Statele Unite. În 2014, într-un centru de distribuție din Middletown, Connecticut, o primă tentativă de înființare a unui sindicat a eșuat ca urmare a unei campanii intense de descurajare a angajaților să participe la vot.

Același scenariu s-a reluat un an mai târziu în Chester, Virginia. Însă atunci Amazon a fost acuzat de către National Labor Relation Board (autoritatea federală responsabilă cu supravegherea abuzurilor pe piața muncii) exercitând presiuni asupra angajaților, inclusiv amenințări cu sancțiuni.

Amazon n-a recunoscut niciodată că a folosit asemenea tehnici, dar a fost obligat să expună, în incinta centrului de distribuție din Chester, un document ce recunoaște dreptul angajaților de a se organiza într-un sindicat.

Acest aspect nu l-a împiedicat pe Darryl Richardson să ia legătura, în iunie 2020, cu Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU, unul dintre sindicatele cele mai influente din Statele Unite în sectorul de retail. Acest angajat al grupului a vrut să creeze o organizație sindicală nu din motive financiare – Amazon este cunoscută ca fiind una dintre cele mai generoase companii din țară, atât pe partea financiară, cât și cu privire la protecția socială – ci pentru a obține condiții de muncă mai bune.

Darryl Richardson nu numai că a denunțat ritmul infernal și presiunile constante din partea superiorilor, dar a dezvăluit și că Amazon nu ia prea multe măsuri să-și protejeze angajații în plină pandemie. Știa că drumul până la vot va fi presărat cu obstacole și așa a fost.

La sfârșitul anului trecut, gigantul comerțului online a început să pună presiune pe angajații centrului de distribuție din Bessemer, după ce aproape jumătate dintre aceștia și-au exprimat interesul în vederea înființării unei organizații sindicale.

Încercări de a bloca inițiativa

Gigantul internetului a crescut numărul întâlnirilor neoficiale obligatorii referitoare la mizele votului. O modalitate de a evidenția „pericolele” creării unui sindicat, conform mai multor angajați ai centrului din Bessemer, interogați de diverse organizații media americane.

De asemenea, Amazon a creat un site web al cărui singur scop este de a evidenția costurile financiare ale sindicalizării. „De ce să nu economisești acești bani pentru a cumpăra în schimb cărți, cadouri și alte lucruri pe care ți le dorești cu adevărat?”

În plus, telefoanele mobile ale angajaților au fost asaltate zilnic cu mesaje text de la Amazon în încercarea de a-i convinge să renunțe la sindicalizare.

Amazon își dă silința să zădărnicească din start încercarea de a crea un sindicat, pentru că, „dacă la Bessemer se reușește sindicalizarea prin vot, probabil că va reuși peste tot”, evidențiază Marc Bayard, directorul Institutului pentru Studii Politice, un centru de gândire liberal, cu sediul la Washington, într-un interviu acordat ziarului Financial Times.

Alabama este într-adevăr un stat foarte conservator, care se împotrivește cu înverșunare sindicatelor. Acest stat este, de asemenea, un adevărat bastion al rasismului în Statele Unite, iar majoritatea angajaților Amazon sunt afro-americani. Dacă angajații afro-americani demonstrează că pot depăși această ostilitate sindicalizându-se, „acesta ar fi un pas important pentru cei peste 400.000 mii de angajați din cele 800 de filiale ale companiei Amazon pe teritoriul american”, afirmă ziarul Washington Post.

Renașterea sindicalismului în Statele Unite?

Votul nu reprezintă doar un test pentru Amazon. Este, de asemenea, un indicator important al bunei funcționări a sindicalismului în Statele Unite, deși acum mai bine de un an părea că este în declin. Rata angajaților sindicalizați a scăzut de la 30% în anii 1960 la puțin peste 10% anul trecut, amintește Washington Post.

De la începutul pandemiei, sprijinul acordat sindicatelor a crescut, în timp ce raportul de forțe dintre angajatori și angajați înclină mai mult ca niciodată în favoarea angajatorilor, din cauza crizei economice. Mai mult de 65% dintre americani sunt de acord cu activitatea sindicatelor, potrivit unui sondaj al organizației Gallup, din septembrie 2020. Este „cea mai mare rată de aprobare din ultimele două decenii”, remarcă reviste Time.

Sindicatele au găsit un aliat și la Casa Albă, și anume noul președinte democrat, Joe Biden. „Sindicatele au construit cl asa de mijloc în Statele Unite, iar sub conducerea mea fiecare american va beneficia de dreptul de a se sindicaliza”, a declarat Joe Biden într-un video publicat pe Twitter pe 1 martie.

Bernie Sanders, unul dintre principalii reprezentanți ai aripii stângi a Partidului Democrat, s-a deplasat la Bessemer vineri, 26 martie, pentru a sprijini inițiativa angajaților Amazon de a crea o secție locală a sindicatului RWDSU.

Pentru partidul aflat la putere, un vot în favoarea creării unui sindicat în cadrul companiei Amazon ar putea însemna și o schimbare a mentalității americanilor. Exact ceea ce gigantul comerțului online încearcă să evite: să intre în istorie drept compania care, contra voinței sale, a dat startul unui al doilea val al mișcării sindicale în Statele Unite.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după France24