Protest cu polonice și tigăi, la Prefectura Timiș. Sectorul HoReCa nu mai vrea carantină

protest_horeca4.jpeg

Protest inedit al sectorului HoReCa, la Timișoara
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Treptele Palatului Administrativ din Timișoara au fost blocate, vineri dimineața, de un protest inedit. Angajați și proprietari de restaurante și cafenele au lăsat acolo farfurii, răzătoare, tigăi, polonice sau shakere.

Cei din sectorul HoReCa vor să atragă atenția autorităților asupra situației dificile în care au ajuns, din cauza unor restricții pe care le consideră lipsite de sens. Dis-de-dimineață, fără sloganuri și pancarte, ei au trecut prin fața prefecturii și au lăsat pe trepte „armele” de care acum nu se mai pot folosi. 

 

Reprezentanții sectorului HoReCa au decis să protesteze astfel față de măsura de carantinare a Timișoarei, aflată în vigoare din 8 martie. „Practic, am predat «armele» cu care am fi putut să ne apărăm, dacă nu am fi fost obligați să închidem tot, inclusiv terasele. Am venit să le mulțumim domnilor care ne-au carantinat, pentru că ne-au ajutat să intrăm în moarte clinică”, spunea unul dintre protestatari. Oamenii afirmă că nu se descurcă cu banii din șomajul tehnic, iar firmele au avut pierderi de zeci de mii de euro în ultimul an. Mai mult decât atât, unii susțin că Fiscul a pus deja popriri pe conturi, pentru a recupera banii pentru care a acordat facilități în 2020.

 

Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă sunt în carantină până în 22 martie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ar trebui să se reunească în următoarele două zile, pentru a decide o eventuală prelungire a carantinei. Când a intrat în carantină, Timișoara avea o rată de infectare de 7,49 / 1.000 de locuitori. Acum, aceasta a ajuns la 8,15. 

 

De la instituirea stării de urgență, în martie 2020, în Timișoara, restaurantele și cafenelele au fost deschise în interior două săptămâni, în toamnă. În tot acest timp, cele care au avut terasă au putut funcționa doar în exterior, la maximum jumătate din capacitate. Din 8 martie, și terasele au fost închise.