A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca în România

astrazeneca.jpg

O dozà de vaccin AstraZeneca.
Mai multe țări au suspendat inocularea cu vaccinul AstraZeneca
Image source: 
AP/Valentina Petrova

A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca în România, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, a anunțat luni CNCAV într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză. Până acum, vaccinul AstraZeneca era administrat în România persoanelor cu vârste de până la 55 de ani.