Tulpina sud-africană a SARS-CoV2 a ajuns în România. Medic: Posibil să avem nevoie de un vaccin bivalent, trivalent sau chiar tetravalent

covid-5935089_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate vineri în România. Secvențierea a fost făcută în laboratoarele MedLife. Institutul de Sănătate Publică a anunțat că este vorba despre o femeie din București și un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș. Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului. Trebuie să ne îngrijoreze apariția celor două cazuri confirmate cu tulpina sud africană? L-am întrebat pe medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.   

"Da, ar trebui să ne îngrijoreze pentru că discutăm despre o modificare extrem de importantă în ceea ce privește capacitate de transmitere a bolii și, în acest moment, așteptăm datele cu privire la capacitatea acestei tulpini de a dezvolta forme severe. Nu cunoaștem încă dacă există diferențe față de tulpina predominantă, cea obișnuită,  în acest moment. Și mai există un al treilea motiv important: știm că unul dintre vaccinurile pe care îl folosim în acest moment în programul de vaccinare a avut o eficacitate de doar 10% împotriva acestei tulpini, ceea ce constituie un motiv suplimentar de îngrijorare, pentru că asta înseamnă că este foarte posibil  ca în curând să avem nevoie de aducerea unui vaccin bivalent, trivalent sau chiar tetravalent, astfel încât să ne adaptăm la ceea ce înseamnă contextul epidemiologic", explică la RFI, Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.   

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: