R.Moldova a primit primul lot de vaccin AstraZeneca, oferit de România

poza_presedintie.jpg

Image source: 
Presedinte.md

21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, au ajuns la Chișinău. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care România le va acorda, ca ajutor umanitar, cetățenilor moldoveni. Vaccinurile au fost transportate cu un elicopter al Serviciului SMURD, iar ulterior vor fi distribuite spitalelor din țară. Pentru început, vor fi imunizați medicii din prima linie. Uniunea Europeană a salutat livrarea primului lot de vaccinuri, care a fost posibilă grație sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. 

Ambasadorul UE în R.Moldova, Peter Michalko, a menționat că accesul corect și echitabil la vaccinuri reprezintă elementul cheie pentru a pune capăt pandemiei. Iar Uniunea Europeană și statele sale membre, care acționează împreună sub umbrela ”Echipa Europa”, susține oficialul european, ”sunt mândre că oferă suport platformei COVAX, pentru furnizarea de vaccinuri partenerilor”.

”Uniunea Europeană și statele sale membre continuă să ofere sprijin cetățenilor Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei. Astăzi, primul lot de vaccinuri a ajuns la Chișinău, parte componentă a sprijinului oferit de România. Vreau să-mi exprim recunoștința față de România pentru această donație generoasă de vaccinuri livrate prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene”, a subliniat ambasadorul UE în R.Moldova, Peter Michalko.

Să spunem că, R.Moldova este singura țară din Europa care nu a început vaccinarea împotriva coronavirusului. Peste 183.000 de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în R.Moldova, de la începutul pandemiei, iar aproape 4.000 de oameni au decedat.

Președintele Maia Sandu a mulțumit României, Uniunii Europene și celor implicați în dialogul cu producătorii. ”Suntem foarte recunoscători autorităților de la București pentru acest vaccin. Așteptăm să vină și celelalte doze de vaccin. Prima tranșă este foarte importantă pentru noi, deoarece merge la personalul medical. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare. Mulțumesc încă o dată personalului medical pentru tot ce face”, a spus Maia Sandu.

Totodată, șeful statului a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție, pentru a nu admite creșterea numărului de îmbolnăviri. ”Sper ca în curând să putem aduce vaccin pentru cât mai mulți oameni și să putem reveni la normalitate într-un termen cât mai restâns”, a  menționat Maia Sandu.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că, prin această donație, România transmite un mesaj puternic de susținere a Republicii Moldova și a cetățenilor ei. ”Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relaţiile speciale ale României cu Republica Moldova, bazate pe limbă, cultură şi istorie. Cu siguranţă vor urma şi alte doze. Doar împreună vom reuşi să depăşim această situaţie dificilă. Îmi doresc ca aceste doze să crească speranţa pentru o viaţă mai bună şi un viitor prosper”, a spus Daniel Ioniţă.

Donația face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova, anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei sale la Chișinău, la sfârșitul anului 2020. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre primul lot de vaccin AstraZeneca, oferit de România