Oportunitatea unui pașaport vaccinal Covid19 divizează membrii UE

64d725d1-97eb-4647-8ae7-6c355d4cca3f.jpg

Summit UE feb 2021
UE ar fi de acord acum ca în principiu să se lucreze la un document de vaccinare
Sursa imaginii: 
European Union

Certificatul vaccinal digital va deveni o realitate, dar el va fi greu de pus în practică și mai ales va ridica probleme etice foarte mari. La Summitul UE din 25 februarie s-a remarcat că divergențe majore persistă în acest dosar. 

Franța și Germania au intrat în discuții cu partenerii europeni în 25 februarie fiind convinse că pașaportul vaccinal rămâne pur teoretic. Dar după o seară de discuții au realizat c-au subestimat determinarea statelor „turistice” de a pune în practică un astfel de document.

Toate statele sunt de acord acum în principiu  să se lucreze la un astfel de document, dar doar împreună și firește că statele puternic dependente de turism vor să-l transforme în document de călătorie ; acesta ar putea scuti călătorii de efectuarea unui test Covid19 și de necesitatea carantinei. 

Totuși, dificultățile sunt mari. Comisia Europeană a informat capitalele că are nevoie de cel putin trei luni pentru a pune la punct baza tehnică a emiterii unui document recunoscut în întreaga UE. 

Apoi, așa cum a remarcat presedintele UE Charles Michel, sunt și problemele politice și etice care trebuie rezolvate, cum ar fi riscul discriminării populației care nu are încă acces la un vaccin. 

Campaniile de vaccinare în statele membre decurg inegal. 

Conform Comisiei Europene, peste 51 de milioane de doze vor fi intrat în UE pâna la sfârsitul lunii februarie; 29, 17 milioane de doze au fost deja administrate, iar 18,2 milioane de persoane au primit o primă doză. 

Vaccinare UE feb 2021

Sursa: Comisia Europeană

Nu toate statele membre au recurs la aceeași strategie. Danemarca, cu o populație de 5,8 milioane, s-a dotat cu doze necesare și chiar excedentare luând din cota europeană destinată Belgiei pe care guvernul belgian a folosit-o parțial. 

Iar în Belgia, unde a fost vaccinată mai întâi populația din azilurile de bătrâni și doar apoi personalul medical aferent, a pus în practică o strategie conform căreia marea majoritate a populației nu va avea acces la un vaccin decât după luna iunie. 

In fine, trebuie spus că dacă în Belgia medicii se pot deja vaccina, aceștia nu prea au intenția s-o facă și că până acum doar un sfert din cadrele medicale s-a prezentat pentru un vaccin. Dozele ramase deci de la această primă fază de vaccinare pot fi folosite după 1 martie în faza a doua care cuprinde populația de peste 65% și cei având antecedente serioase de sănătate. 

Iar în Franța, care are o populație de 67 de milioane, doar 3, 7 milioane de doze au fost administrate pâna în 23 februarie, conform cifrelor oficiale. 

De aceea Franța este prudentă și, fără a vrea să se certe cu statele sudice, Emmanuel Macron evocă mai degrabă posibilitatea unui certificat de vaccinare și nu neapărat a unui pașaport vaccinal. Certificatul ar fi folosit doar în anumite cazuri pentru a facilita unele deplasări, spune el.