CE caută soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei care lucrează online

notebook-1850613_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comisia Europeană a lansat miercuri prima etapă a consultărilor cu privire la modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale.

Potrivit unui comunicat al CE, munca prin intermediul platformelor se dezvoltă rapid în UE într-un număr tot mai mare de sectoare de activitate. Conform CE, munca online poate oferi o mai mare flexibilitate, oportunități de angajare și venituri suplimentare, inclusiv pentru persoanele care s-ar putea confrunta cu dificultăți mai mari în a intra pe piața tradițională a forței de muncă.

„Cu toate acestea, anumite tipuri de muncă desfășurate prin intermediul platformelor sunt asociate, de asemenea, cu condiții de muncă precare, reflectate în lipsa de transparență și de previzibilitate a acordurilor contractuale, în provocările în materie de sănătate și securitate și în accesul insuficient la protecție socială. Printre provocările suplimentare legate de munca prin intermediul platformelor se numără dimensiunea transfrontalieră și problema gestionării algoritmice”, se arată în comunicatul instituției, citat de Mediafax.

Scopul acestei prime consultări a partenerilor sociali este de a colecta punctele de vedere ale acestora cu privire la necesitatea și direcția unei posibile acțiuni a UE în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă pentru lucrătorii care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme. Consultarea va fi deschisă timp de cel puțin șase săptămâni.

„Era digitală oferă oportunități importante pentru întreprinderi, consumatori și cetățeni. Platformele pot ajuta oamenii să găsească noi locuri de muncă și să exploreze noi idei de afaceri. În același timp, trebuie să ne asigurăm că valorile noastre europene sunt bine integrate în economia digitală. Trebuie să ne asigurăm că aceste noi forme de muncă rămân sustenabile și echitabile”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 a anunțat o inițiativă legislativă privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor care își desfășoară activitatea prin intermediul platformelor până la sfârșitul anului 2021. Această inițiativă va sprijini punerea în aplicare a principiilor cuprinse în Pilonul european al drepturilor sociale.