HORECA primește bani mai puțini de la buget

Guvernul a modificat schema de ajutoare pentru restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa, astfel încât bugetul redus se va împărți tuturor aplicanților eligbili. În principiu, în loc de 2,5 miliarde de lei, schema HoReCa va avea un buget cu mult mai mic, coborând la 1 miliard de lei, conform bugetului de stat pe anul 2021. 

Alocarea unei sume cu mult mai mici, decât cea la care s-ar fi așteptat firmele in domeniu, pare că va isca o serie de discuții, ăn condițiile în care această industrie a fost cea mai afectată, după cum a declarat la RFI, consultantul în Turism, Traian Bădulescu:

”Din păcate, scăderea este cu mult prea mare, de la 2,5 miliarde de euro la 1 miliard, sumă acordată industriei turistice. Industria turistică a fost una dintre cele mai afectate industrii în contextul pandemiei, aici făcând referire la agenții de turism,  hoteluri, restaurante, baruri. Din păcate, dacă această sumă se va împărți la toate firmele, nu prea va ajunge, mai ales că erau firme care se puteau califica și aveau nevoie de sume cu mult mai mari.Aici vorbim de zeci de mii și chiar sute de mii de euro.”

Ministrul Economiei, Cluadiu Năsui a explicat pe facebook de ce a fost schimbată schema de ajutor pentru HoReCa. ”Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”, care ar fi produs, în primul rând, aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și, în plus, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc. Eliminarea acestui principiu este agreată, dar trebuie folosit un al principiu, cel al egalității, după cum apreciază consultantul în Turism, Traian Bădulescu:

”Este foarte bine să se elimine acest principiul al primului venit, primului servit, dar eu zic că ar trebui să existe un alt principiu -  cel al egalității – în care toate firmele afectate să primească ajutorul cuvenit, dacă se poate și ceva mai repede, pentru că multe dintre aceste firme nu vor putea supraviețui, dacă vor aștepta luni de zile, de acum înainte”.

 

Cu toate acestea, ministrul Claudiu Năsui a precizat că, „dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători și pierzători. Și care nici nu stimulează lumea să își depună cererea de finanțare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai explicat ministrul Cluadiu Năsui.